”Puss och kram – varje dag”

HÄLSA

Läs Wellness redaktör Nina Jakobson krönika

När jag var liten skämdes jag för att min pappa gav mina kompisar godnattpussar när de sov över. Jag älskade att han pussade mig, för vi har alltid kramats och pussats mycket i min familj, men jag kände på mig att mina kompisar alltid blev lite överrumplade och obekväma av de där pussarna. Jag för gladeligen traditionen vidare till mina barn (och ja, jag pussar deras kompisar när de sover över!).

Så här kunde en vanlig dag i min familj, från barndom tills att jag flyttade hemifrån, se ut:

God morgon-kram och -puss.

Eventuellt någon liten extra kram.

Hej då-kram och -puss.

Välkommen hem-kram och -puss.

Tack för maten-kram och -puss.

Random kram och/eller puss.

Nu ska jag gå och lägga mig-kram och -puss.

Godnatt-kram och -puss.

Därför har jag ibland svårt att förstå de som ryggar för lite beröring. Jag kramas alltid åtminstone andra gången jag träffar någon, men jag har ju förstås märkt att alla inte är lika bekväma med omfamningar som jag.

Det respekterar jag så klart, men jag tänker också att världen skulle vara lite härligare om vi kramades lite mer. Nu visar också forskning att fysisk beröring inte bara får oss att må bättre utan också gör oss mer generösa och förtroendefulla, samt att sambandet mellan just förtroende och ett bra arbetsklimat samt en blomstrande ekonomi är stort (läs mer om närhet på jobbet).

Så alla mina kramar är alltså inte bara bra för mitt inre, utan även för min karriär!

Puss puss och kram

Foto: Hela Wellness-redaktionen (nästan) kör nu en kombinerad plank- och armhävningsutmaning. Jag trodde aldrig att jag skulle klara 15 armhävningar på tå. Men nu är jag där! 20 är nästa mål.

Ninas Wellness

look well

Jag som ofta känner mig som en clown i läppstift har nu hittat ett med riktigt mycket färg som är riktigt snyggt.

”Twist-up matt lips” i ”62 racing red”, 129 kronor, Isadora.

well done

Åh, det är så härligt att drömma om nya träningskläder! De här tre tightsen står högst på min önskelista just nu ”OS Nylux tight”, 500 kronor, Reebok. Tights, 299 kronor, Lindex. ”Meg 7/8 tights”, 599 kronor, Röhnisch.

eat well

Även om jag hellre gör min egen smoothie är det ibland skönt att kunna köpa en färdig. Den här är riktigt god och syrlig och känns extra nyttig på grund av spenaten.

”Spinach & coconut smoothie”, Froosh, cirka 20 kronor.