Ny studie: Risken för depression ökar – om du slutar träna

Publicerad:
Ny studie visar att risken för depression ökar – om du slutar att träna.
Foto: Johner
Ny studie visar att risken för depression ökar – om du slutar att träna.

Träning

Att träning påverkar vår hälsa både fysiskt och psykiskt har sedan länge varit känt.
Nu har forskare i Australien gjort en studie på vad som händer när vi slutar träna.
Och resultatet var påtagligt – för vissa ökar risken för depression ordentligt efter bara några dagar.

Att träning är positivt både för vår psykiska och fysiska hälsa är något som forskarna länge varit eniga om. Nu har forskare vid det australiensiska universitet i Adelaide undersökt vad som händer med vårt psykiska välbefinnande när vi slutar med träning. Och resultatet var tydligt – risken för depression ökade markant, skriver independant.co.uk.

152 personer

I studien ingick 152 vuxna personer varav 50 var kvinnor. Alla personerna hade innan studien varit aktiva och tränat minst tre gånger i veckan under minst tre månader. Varje träningspass varade i minst 30 minuter.

Tecken på depression

I studien visade det sig att effekterna av att sluta träna var väldigt påtagliga. Vissa av personerna, i studien, fick redan efter tre dagar symptom som kan kopplas till depression. Det visade sig också att kvinnor i större utsträckning än män påverkades negativt av att sluta träna.

– Vissa personer visade upp symptom för depression efter en eller två veckor och det är fortfarande väldigt snabbt, säger Professor Bernhard Baune som är chef över den psykiatriska avdelningen på universitetet i Adelaide, skriver Independant.co.uk.

Mår bättre av att träna

Forskarna understryker att det inte finns tillräckligt mycket studier för att vissa exakt hur mycket ett träningsstopp påverkar risken att drabbas av en depression.

Att träning däremot kan hjälpa till vid en depression finns det mycket forskning kring.
– Det finns många studier som visar att regelbunden träning kan minska och behandla depression, säger hon enligt tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE