Så sonar du solsynderna

HÄLSA

Syra och laserstrålar tar bort pigmentfläckar

1 av 3 | Foto: Märkt av sommaren Carina Eriksson, 48, sonar för solslarvet med en omgång i lasermaskinen hos Akademikliniken i Stockholm. ”Jag såg smutsig ut, med bruna flammiga fläckar över hela halsen”, säger hon.

Sommaren tar ett sista rosslande andetag.

Men minnet av solens strålar lever vidare – som smutsbruna fläckar på kroppen.

– Enda sättet att slippa solfläckar är att sola lagom, säger dermatologen Ann-Marie Wennberg.

Att bli brun är många svenskars sommarmål.

Men för ihärdiga soldyrkare riskerar brännan att dröja sig kvar resten av livet – i form av ovälkomna mörka fläckar, prickar och missfärgningar.

Och skönhetsfläckarna blir bara fler och fler med åldern.

Många slarvar

För Annica Carlsson vid hudmottagningen på Akademikliniken i Stockholm väntar en bråd tid. Det är många som slarvat med solkrämen och nu vill göra sig av med sina solmärken.

Som motmedel står allt från syra till laserstrålar till förfogande.

Huden minns

– Vi kan återställa de flesta solskador. Men huden har ett otroligt minne, och skyddar man sig inte mot solen kommer samma fläckar tillbaka igen.

Före behandling bör man ha avstått från solande i tre veckor – och låtit en specialist ta sig en titt på fläckarna. Alla går nämligen inte att ta bort med laser.

– Vi låter våra egna läkare bedöma, och tar exempelvis aldrig bort leverfläckar med laser. Det kan göra saken värre, säger Annica Carlsson.

Brukar växa tillbaka

Att sona sommarens solsynder med snabba laserbehandlingar rekommenderas dock inte av Ann-Marie Wennberg, docent i dermatologi.

Hon varnar för att alla kliniker inte sköts av medicinkunniga, och att ingreppet kan bli verkningslöst då solfläckarna har en tendens att växa tillbaka.

– Laserbehandlingar är något vi absolut avråder från. Är man orolig över en pigmentsförändring är det kniven som gäller.

Kolla märken på din kropp

Det lönar sig att med jämna mellanrum inventera kroppens prickar. Överdriven exponering för solljus ger inte bara upphov till missprydande fläckar utan ökar även risken att drabbas av hudcancer. Varje år dör runt 450 svenskar av cancerformen malignt melanom – lika många som i trafiken.

– Undvik att sola så du bränner dig, säger Harry Beitner, överläkare vid hudkliniken på Karolinska sjukhuset.

Varning! Uppsök läkare om ...

... ett födelsemärke ändrar färg eller får ett spontant uppkommet sår.

... fläckarna kliar.

... en pigmentfläck ändrar form, får ojämna kanter och flyter ut.

... ett litet märke plötsligt växer sig stort.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer