”Svårare än att fimpa”

Publicerad:
Uppdaterad:

Snus

Expertens 3 bästa råd till dig som vill sluta

Gunilla Bolinder, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, svarar på frågor om snus:

Gunilla Bolinder , snusexpert.
Foto: Ingela Wwåhlstrand
Gunilla Bolinder , snusexpert.

Varför ska man sluta snusa?

– Det är ett starkt beroende som har negativa hälsoeffekter, till exempel sämre blodcirkulation, högre puls och sämre ämnesomsättning. I förlängningen löper storsnusare risk att få diabetes. Dessutom löper snusare en fördubblad risk att drabbas av plötslig hjärtdöd, det är sannolikt en effekt av nikotinet.

Är snus cancerframkallande?

– Det finns väldigt få undersökningar om detta, men det finns en viss ökad risk för bukspottkörtelcancer.

Varför blir man beroende av snus?

– Det beror framför allt på nikotinet som påverkar receptorerna i hjärnan. Genom nikotinet utsöndras ämnet dopamin som gör att det känns mysigt, och det gillar vi. När nikotinet tar slut kräver receptorerna mer, annars upplever vi en motsatt effekt. Man kan bli mer otålig och få sömnbesvär.

Vissa får en kick av snus, andra blir mer dämpade. Hur är det, fungerar snus som uppåt- eller nedåttjack?

– Det kan vara både och.

Hur lång tid efter det att man slutat snusa tar det innan receptorerna fattar att det inte kommer mer snus? Alltså, när kan man kalla sig snusfri?

– Receptorerna fattar efter två, tre veckor. Men längtan och suget kan finnas kvar ändå. Receptorerna minns hur det var.

Är det sant att det är svårare att sluta snusa än att sluta röka?

– Det är svårt att säga, men sannolikt är det så. En genomsnittlig snusare har snus inne 13–15 timmar om dagen vilket ger en kontinuerlig tillförsel av nikotin. Snusare har därmed ett tyngre nikotinberoende än rökare.

Tycker du att snus är för romantiserat?

– I Sverige är det verkligen det. Marknadsföringen från tobaksbolagen lägger gärna på en massa fördelar med snusning, till exempel hur hänsynsfullt det är jämfört med rökning, och snuset kommer i nya läckra förpackningar för kvinnor.

Snus jämförs ofta med cigaretter. Är det bättre att snusa än att röka?

– Det där är en typisk journalistfråga! Det får var och en räkna ut själv. Jag kan ju inte som läkare förorda ett missbruk framför ett annat. Det är som att säga till en alkoholist att det är bättre med vitt vin än whisky. Snus är inget hälsopreparat även om det inte innebär samma höga hälsorisker som rökning.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN