Hög tid att fixa formen

Av: 

Anna Andersson

Hälsa

10 veckor till midsommar – experten hjälper dig hitta rätt metod

Lite fläbb runt midjan?

Ingen fara, än finns det tid att komma i baddräktsform – nu är det tio veckor kvar till midsommar!

Låt dietisten Anna Ottosson hjälpa dig att hitta rätt metod att tappa vikt.

Är du en av dem som har tänkt bli lite lättare till sommaren? Du är inte ensam. När vi ställde frågan här på aftonbladet.se så svarade åtta av tio att de ville gå ner i vikt.

Så om viljan finns gäller det bara att hitta en metod som funkar. Vilken du ska välja beror på hur snabbt du vill gå ner och hur långsiktigt du ser på det hela. Tillsammans med Anna Ottosson, vice ordförande i Dietisternas riksförbund, hjälper vi dig att hitta metoden som funkar för dig.

Räkna kalorier

Att räkna kalorier är det klassiska sättet att banta. Kalorier är ett mått på hur mycket energi en viss matvara innehåller, och man ska se till att göra av med fler kalorier än man stoppar i sig. Maten man ska undvika är sådan som ger mycket energi men innehåller få andra näringsämnen. Värst är de ”tomma kalorierna” som finns i godis, läsk och snacks – mycket fett och socker men just inget annat.

På nätet (till exemepel hos Livsmedelsverket) kan du hitta kaloritabeller, som visar hur många kalorier du bör få i dig per dag, beroende på ålder och kön.

Eftersom det handlar om in- och uttag av kalorier är motion väldigt viktigt. Många gym har tabeller som visar hur många kalorier du förbrukar vid en viss övning.

Dietisten Anna Ottossons kommentar: Betyg: 1 av 5 plus En mycket väldokumenterad metod som bygger på att man ska äta sig smal – inte svälta sig. Den bygger på att man ska förändra matvanor på lång sikt. Utmaningen brukar dock inte ligga i att gå ner i vikt, utan att behålla sin nya vikt.

En nackdel kan vara att det finns roligare saker i livet att göra än att räkna kalorier men i dessa metoder är det minst lika viktigt att äta regelbundet, få rätt proportioner på tallriken och välja rätt livsmedel än att konsekvent räkna kalorier på varje sak som stoppas i munnen.

Exempel på metoden: Aftonbladets Viktklubb.se, Viktväktarna.

Lågkolhydratdieter

Detta är helt klart 2000-talets starkaste diettrend – att äta mat med låg glykemiskt index (GI). Tanken är att man ska ha ett så jämnt blodsocker som möjligt, och på så sätt slippa sötsuget och höja fettförbränningen. Det uppnår man genom att undvika snabba kolhydrater, som finns i till exempel vitt bröd och pasta. I en del dieter undviker man under en tid alla kolhydrater, för att på så sätt kickstarta sin viktnedgång. Att äta GI-rätt har slagit så mycket att många matpriducenter märker sin GI-mat, vilket gör det lättare för dig som vill följa dessa dieter.

Förespråkarna för dessa metoder säger ofta att det inte handlar om bantning, utan om en livsstil – med viktnedgång som en bonus.

Dietisten Anna Ottossons kommentar: Betyg: 1 av 5 plus Det höga andelen protein i kosten ger en bra mättnadskänsla. Det är bra att GI har blivit ett känt begrepp, fast man ska komma ihåg att GI är ett mått på hur kolhydraterna påverkar vårt blodsocker (många gånger används GI på mat som inte innehåller kolhydrater alls).

Ett problem med dessa metoder kan vara att alla får samma kostråd. Alla är vi olika har olika behov av olika näringsämnen, smakpreferenser och lever olika liv. Vill man långsiktigt gå ner i vikt måste man utgå från sig själv. Tänk också på att dieter som utgår från att frossa i fett och protein kan ge negativa effekter i form av förhöjda blodfetter, förstoppning och näringsbrist. Att äta så mycket kött som dieterna föreskriver är dessutom inte bra för miljön.

Exempel på metoden: GI viktkoll, Montignac, Atkins, stenåldersdieten.

Pulverdieter

Att banta med hjälp av olika pulver, soppor eller ”bars” är egentligen en form av kaloribantning. Du ersätter helt enkelt en eller flera måltider per dag med ett pulver, som innehåller mycket näring men få kalorier. Pulverbantning är dock inget man ska ägna sig åt under någon längre tid – se det som ett sätt att snabbt komma igång med din viktnedgång.

Dietisten Anna Ottossons kommentar: Betyg: 1 av 5 plus Pulverdieterna är en djungel, det finns bättre och sämre. I de bästa fallen så är det ett snabbt sätt att gå ner ett par kilo. Det kan funka som en motivationshöjare, för att markera början på ”ditt nya liv”. Det gäller dock att du har en bra metod att gå över till för att förändra dina vanor som har gjort dig överviktig.

Du förlorar främst vatten och muskler och sist fettet. Se det som en kortsiktig lösning, det förändrar i sak ingenting i ditt beteende eller i ditt sätt att äta. Våra kroppar är inte gjorda för att leva på pulver.

Exempel på metoden: Nutrilett, Allévo, Herbalife, Modifast, Cambridge-metoden.

Detox

Under de senaste åren har detox seglat upp som en populär metod att tappa vikt. Det är ungefär som klassisk fasta, men du får äta viss fast föda. Kött, fisk, de flesta mejeriprodukter, bröd, socker kaffe och alkohol går bort, och ersätts av bland annat grönsaker, frukt, bär och nötter. Tanken är att balansera sitt blodsocker och få i sig mycket antioxidanter.

Detoxa är dock inte heller något du gör under en längre tid, utan under högst ett par veckor.

Dietisten Anna Ottossons kommentar: Betyg: 1 av 5 plus Detox är som den gamla fastan. Det är inte bevisat att det vore så fantastiskt bra för kroppen fysiskt, men det kan ha en psykisk effekt. En del personer beskriver att de får en nystart och bryter gamla mönster och får en ny chans att börja med nya vanor.

Fördelarna med detox har mycket begränsad vetenskapligt stöd. Jag rekommenderar inte att rusa till närmaste butik och köpa loss svindyrt detoxpulver – däremot förespråkar jag en ”detox-lightvariant”, att man skippar godis och andra livsmedel som innehåller mycket socker, alkohol, friterad mat under en tid och drar ner på kaffet och boostar sig själv med mycket frukt och grönsaker för att få uppleva skillnaden.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Gå ner i vikt snabbt och enkelt med Viktklubb.seSäljsida | Plus | Aftonbladet
Publisert: