Testa dig själv om du är sjuk – hemma i soffan

avBritt Peruzzi

Apoteket storsatsar på självtester mot flera vanliga sjukdomar i höst

Foto: Pontus Orre
Marianne Norelius, Apotekets hälsostrateg, testar om hon är resistent mot vinterkräksjukan – ett test som tar fem dagar att få svar på.

Vinterkräksjuk, gravid ­eller laktosintolerant?

Nu kan du själv ta reda på svaret hemma i tv-­soffan.

I höst storsatsar ­Apoteket på ännu fler självtester.

Begreppet självtester ­introducerades i USA 1978 när kvinnor själva kunde testa om de var gravida. För några dollar fick man ett ­paket med destillerat ­vatten, röda blodceller och en vinklad spegel för att ­läsa av resultatet. 2003 kom samma test i digital form.

– Fast egentligen började väl självtesterna med att vi fick febertermometern, ­säger Marianne Norelius, Apotekets hälsostrateg.

Större hälsointresse

Hon har varit med och valt ut Apotekets cocktail av hälsotester – allt från ­allergitester till resistenstest för vinterkräksjukan.

– Vinterkräksjukan ligger väldigt nära oss i tiden nu. Det brukar komma en puckel i slutet av hösten och in i januari, och det kan vara bra att veta om man är resistent eller behöver vara extra försiktig, till exempel om man har barn på dagis, äldre föräldrar eller jobbar i vården.

Enligt Marianne Norelius har svenskarnas attityd till vad vård är förändrats i takt med det faktum att vi har blivit allt mer intresserade av vår hälsa. Sju av tio av Apotekets kunder är, enligt Norelius, positiva till självtester.

– För samhället är det förstås också en fördel att vi är mer aktiva och tar större ansvar för vår hälsa, för att vi ska klara hela den framtida hälso- och sjukvården. Och så har vi en ålderspyramid som snart inte är en pyramid. Självtesterna är ett bra verktyg.

”Har noga värderat”

Bland de nya tester som nu lanseras finns klamydia/mykoplasma-test, svampinfektionstest och test för urinvägsinfektion.

Ser du några risker med att självtesta?

– Vi har noga värderat de tester vi nu tagit in just av det skälet. Om man fortfarande har besvär, trots negativt svar, är rekommendationen att gå vidare till vården, för då har man ju ett annat problem.

Professor kritisk

Lars Påhlman, professor i medicinsk diagnostik på Akademiska sjukhuset i Uppsala, var kritisk till de första självtesterna och är fortfarande kritisk.

– Vi har ingen aning om hur själv­testerna påverkar sjukvården eller hälsan ett enda dugg. Det är en ­besvärlig fråga, tycker jag. De som lägger ut testerna tjänar pengar på det men tar inte konsekvenserna för det. Samtidigt som vi vet att testerna ger ett felaktigt resultat.

Så här enkelt gör du testerna

Borrelia

Egentligen ett indirekt test eftersom man testar om själva fästingen bär på borreliasmittan. Ta fästingen, krossa den i ett provrör med vätska, sug upp den på en testbricka och läs av svaret efter tio minuter.

Blodtryck

På hemmaplan mäts trycket med en mätare runt handleden eller överarmen.

Laktos

Bygger på dna-tekniken.

Se vidare på vinterkräksjukan.

Klamydia

Testet vänder sig till personer som har haft oskyddat sex, minst en vecka tidigare. Svar kommer efter 24 timmar och vid positivt svar måste man enligt smittskyddslagen gå vidare och anmäla till vården.

Ägglossning

Urintest som kan avläsas på en mätsticka.

Graviditet

Samma som ovan, vid ägglossning.

Urinvägsinfektion

Riktar sig till personer som har täta trängningar eller urin som svider. Teststickan som doppas i urinen testar för tre komponenter: nitrit, leukocyter och proteiner.

Svamp i underlivet

Ett gemensamt test för både bakterier och svamp. En teststicka förs upp i slidan och tar ett sekretprov som sedan skickas in för analys. Svar kommer tre dagar senare.

Gluten

Ta blodprov på din egen hand och analysera det på en sticka efter fem minuter.

Vinterkräksjuka

Testet bygger på dna-teknik. Skrapa med en pinne på insidan av kinden och skicka den i en kartong till ett analyslaboratorium. I förpackningen ingår en kod som du efter fem dagar, via internet, kan komma åt resultatet med.