Promenad och folsyra skyddar mot tarmcancer

HÄLSA

...men fibrer i maten hjälper inte längre

1 av 2
ETT ENKELT RECEPT Den amerikanska forskaren Walter Willet har ett enkelt recept mot tjocktarmscancer: Promenader och multivitaminer med folsyra. - Minskar vi även alkohol- och köttintaget kan vi undvika över 70 procent av alla fall, säger han.

3 000 läkare och forskare från över 110 länder deltar i UICC:s internationella cancerkongress i Oslo.

Aktuell forskning presenteras vid kongressen som anordnas vart fjärde år.

Aftonbladets medicinska reporter Caroline Hougner rapporterar varje dag från kongressen.

OSLO. En rask promenad och en multivitamin med folsyra.

Så enkelt kan du skydda dig mot tjocktarmscancer.

Sju av tio dör i onödan, enligt forskarna.

Mest överraskande är att de vanliga råden om fiberrik kost med mycket frukt och grönt inte längre gäller.

- Nej, inte som skydd mot cancer, säger amerikanske forskaren Walter Willet på en välbesökt presskonferens på den pågående cancerkongressen.

Han påpekar dock att såväl fibrer som frukt och grönsaker är bra av många andra anledningar och ändå bör ingå i den dagliga kosten. Dessutom innehåller de folsyra.

Daglig rutin bäst

- Kunde vi få folk att äta tre gånger så mycket grönsaker skulle det kanske räcka, men det är inte särskilt realistiskt, säger han.

För ett effektivt skydd krävs en daglig dos på minst 300-400 mikrogram.

Därför bör alla göra det till daglig rutin att ta ett tillskott av folsyra, menar Walter Willet. Helst en multivitamin.

Ett annat sätt att få i oss tillräckligt med folsyra vore att äta mat som berikats med folsyra. I Sverige är detta ännu inte tillåtet.

Minskning i USA

- I USA har vi tillfört folsyra i mjöl sedan 1998 och kan se en kraftig minskning av sjuka i tjocktarmscancer, berättar Walter Willet som gått igenom data från studier på över 250 000 amerikaner och jämfört med siffror från de nordiska länderna.

Nu räcker det naturligtvis inte enbart med folsyra för att slippa tjocktarms-cancer. Ett otal studier visar att fetma, rökning och ett stillasittande liv ökar risken. Rör vi oss bara lite mer, håller igen matintaget och slutar röka blir oddsen för ett långt liv avsevärt bättre.

"Onödig sjukdom"

- Minskar vi även kött- och alkoholintaget något kan vi undvika över sjuttio procent av alla tjocktarms-cancerfall, säger han och ser tjocktarmscancer som en onödig sjukdom.

Så kan du slippa tjocktarmscancer

Därför ska du äta folsyra

Caroline Hougner