Pizza - nyttigare än du tror

Kost

Hälsa visar hur du gör en kalorisnål pizza, gör den till en smal sak.

En pizza kan vara fettdrypande och ohälsosam. Men den kan också innehålla de viktigaste ämnena som kroppen behöver.

För att överleva behöver kroppen näring från hela kostcirkeln. På en pizza kan du få plats med allt som behövs: protein, grönsaker, frukt, fett och kolhydrater.

- Det är viktigt att man får i sig så mycket som möjligt av det som finns med i kostcirkeln, säger Gisela van der Ster, dietist i Uppsala.

- Många som bantar väljer till exempel bort fettet eller köttet från sin kost. Men det är helt fel tänkt. Man går inte ner i vikt bara för att man slutar äta fett. Risken är då att kroppen ställer sig på svältläge och ämnesomsättningen sjunker.

Enligt Livsmedelsverkets näringsrekommendationer ska fett utgöra 30 procent av kroppens energiintag, så kallade energiprocent. Kolhydrater bör vara 60 procent av det dagliga energiintaget och av den procenten bör socker inte överstiga 10 procent.

Kroppen tappat ork

- Det är bättre att lägga till matvaror än att dra i från. Om man tar bort fett från maten tappar kroppen ork och man blir både trött och seg i huvudet. Eftersom mycket av det vi äter omvandlas till socker för hjärnan, ökar sötsuget kraftigt när kroppen inte får ordentligt med mat - och då är det socker den först känner behov av, säger Gisela van der Ster.

Lägg till nyttiga alternativ

En pizza utan fyllning är inget vidare. Men i stället för att ta bort allt det goda går det faktiskt att lägga till nyttiga alternativ. Ersätt den feta salamin med vanligt skinka, och krydda lite extra för att få starkare smak. Eller varför inte göra en vegetarisk pizza med nyttiga ingredienser som broccoli, lök och paprika.

Vi behöver inte förbränna all mat som vi äter. Ungefär 65 procent av de kalorier vi dagligen får i oss använder kroppen till det som kallas basal förbränning. Det är alltså den energimängd som kroppen behöver för att överleva. De överblivna 35 procenten kan kroppen använda till fysisk aktivitet.

- Att bara äta en sallad till lunch kan vara alldeles för lite. Man ska äta tills man blir ordentligt mätt och det bästa är om du kan äta lite av allt, säger Gisela van der Ster.

För en kalorisnål pizza välj det här i stället

Så här bakar du en nyttig pizza för 3 personer:

Sanna Norlin

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Kost

ÄMNEN I ARTIKELN

Kost

Hälsa

Nyttiga recept