Så håller du igång under semestern

Av: 

Karin Holmberg

PT:n och kändistränaren Mårten Nylén tipsar om hur du håller igång under semestern.
PT:n och kändistränaren Mårten Nylén tipsar om hur du håller igång under semestern.

Träning

Vill du hålla igång träningen under sommaren men är rädd att landa i solstolen?
Här tipsar PT:n och kändistränaren om hur du håller igång träningen under din semester.
– Det viktiga är att utgå från dina egna förutsättningar och de mål du vill uppnå, säger Mårten Nylén.

Är du rädd för att tappa bort dina träningsrutiner på semestern? Då ska du kolla hit. Vi frågade PT:n Mårten Nylén om hur man ska göra för att hålla formen uppe på semestern.

– Det viktiga är att alltid utgå från sig själv och att anpassa träningen efter vad du kan göra. Om du brukar gå på gym men nu är på landet så behöver du anpassa dig efter de förutsättningar du har. Det viktiga är syfte och att man gör något, säger han och fortsätter:

– Fokusera på de saker du kan göra istället för de saker som du inte kan göra.

Gör övningar med egen kroppsvikt

Mårten Nylén är känd för sitt koncept ”Smart träning”. Konceptet bygger på effektiva och funktionella smarta övningar som alla går att anpassa efter den nivå man befinner sig på.

De flesta övningarna går att utföra utan redskap – perfekt när man är på semester oavsett om man är på en utlandsresa eller på lantstället.

– Det finns hur många övningar som helst som man kan sätta ihop till effektiva träningspass som funkar för alla, och man behöver varken gym eller redskap för att hålla formen.

Hur ska man få till en varierad träning?

– Det finns oändligt många träningsformer som man kan göra och när det kommer till styrketräning så är mitt råd att lägga till någon typ av cardioträning. Välj det du tycker bäst om oavsett om det är en powerwalk, en löptur eller en cykelrunda.

”Alla mår bra av att röra på sig”

Hur ofta ska man träna?
– Det beror på vilken nivå man är på och varför man tränar. En del tränar flera hårda pass varje vecka och för andra blir det bättre med lite lugnare tempo. Det handlar om utgångsläge och målsättningar. Däremot mår alla bra av att röra på sig lite varje dag och det kan vara enkelt som att promenera och röra på sig i sin vardag.

Hur många övningar är lagom att göra och hur många varv tycker du man ska köra?

–  Allt beror på person och mål, men ett normalpass från mig kan innehålla 6-10st övningar som man utför i en cirkel, och då 3-5 varv beroende på person, nivå och tid.

Vilka är dina egna favoritövningar?

– Jag älskar funktionella saker och kampkonst. Men får jag bara välja en övning så skulle jag säga burpees då det är en hyfsat heltäckande övning.

”Balansera sin träning”

Behöver man kombinera styrkeövningarna med konditionsträning eller kan man dela upp det så att man kör cardio en dag och styrka en annan dag?

–  Man kan absolut dela upp sin träning. Det finns såklart faktorer som syfte, tid och intensitet som kommer spela roll när man bestämmer upplägg, men man kan absolut dela upp dessa.

Bör man köra på och träna hårt hela semestern eller är det rent av bra att ha några veckors paus även från träningen?

– Ju hårdare man tränar desto viktigare är återhämtningen. Är du elitatlet så kan du behöva perioder då du vilar upp kroppen helt, men för de flesta så är det bara bra att hålla kontinuiteten och rörelsen i sin livsstil. Jag tycker att man bör balansera sin träning efter hur man mår och vad man vill. Det blir oftast bäst då.

Här kan du testa några av Mårtens övningar

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så får du en platt mage – utan situps

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning

Mårten Nylén

Semester