Fiskolja hjälper mot psykiska sjukdomar

En daglig dos med fiskolja kan skydda mot psykiska sjukdomar i form av psykoser, för de som är i riskzonen, enligt en ny forskningsstudie i Österrike.

81 personer i åldrarna 13-25 år som ansågs lida hög risk att drabbas av psykossjukdomar, som till exempel schizofreni, har testats och studerats av en forskningsgrupp från Österrike, Australien och Schweiz. Hälften av testpersonerna fick en behandling med fiskolja och den andra hälften fick en placebo. Ingen visste vilket grupp de ingick i.

Påverkar signalsystemet

Efter ett år följdes testpersonerna upp. Två personer i gruppen som fått tillskott av fiskolja hade drabbats av psykiska störningar i jämförelse med 11 i placebogruppen.

Forskarna drog slutsatsen att Omega 3-fettsyrorna som finns i fiskoljan kan påverka hjärnans signalsystem med positiva effekter. Och att fiskolja kan vara en säker, effektiv och billig behandling av unga personer i som lider hög risk att drabbas av psykiska sjukdomar.

God kvalitet

Lena Flyckt, överläkare vid psykiatriska kliniken vid Danderyds sjukhus, säger till Dagens Medicin att resultaten i studien är intressanta och att de skulle kunna få stor klinisk betydelse om de upprepas i oberoende studier.

– Tidigare undersökningar har visat gynnsam effekt av fleromättade fettsyror vid schizofreni men fynden har inte fått respekt i forskarvärlden, kanske på grund av metodologiska svagheter men också beroende på associationer med hälsokost och annan alternativmedicinsk behandling.

– Denna studie har använt adekvat design och är av god kvalité. Det är därför angeläget att gå vidare med ytterligare kliniska studier för att belägga fynden, säger Lena Flyckt.

Studien är publicerad i tidskriften Archives of General Psychiatry.

Publisert: