Roten till det onda – värktabletterna

HÄLSA

”Det är ett stort folkhälsoproblem”

Foto: tio treo om dagen Helena Elliott, 40, fick kronisk huvudvärk av vanliga värktabletter som hon tog mot sin migrän. När hon fick klart för sig att en del av huvudvärken orsakades av värktabletterna slutade hon äta dem efter 15 års överkonsumtion. Migränen har hon dock kvar.

150 000 svenskar har kronisk huvudvärk – orsakad av värktabletter.

Helena Elliott, 40, var en av dem.

– Jag tog tio Treo om dagen, säger hon.

Har du huvudvärk minst 15 dagar varje månad?

Tar du värktabletter minst 10 dagar samma månad?

Då kan du lida av LÖH – läkemedelsöveranvändningshuvudvärk.

– Alla läkemedel som kan bota och lindra huvudvärk kan ge den här effekten. Till slut har man huvudvärk varje eller varannan dag, säger Pernilla Jonsson, apotekare och doktorand på Göteborgs universitet.

1,9 procent

Hon har undersökt hur vanlig LÖH är i Sverige. 45 000 svenskar över 15 år har intervjuats av Sifo.

– 1,9 procent av befolkningen har kronisk huvudvärk, som orsakats av smärtstillande läkemedel. Det motsvarar 150 000 personer. Det är ett stort folkhälsoproblem, säger Pernilla Jonsson.

Men det går att bli av med värken – om man slutar med tabletterna.

– En majoritet blir bättre. Det tar upp till åtta veckor sedan man slutat, säger Mattias Linde, neurolog, docent och specialist på huvudvärk vid Göteborgs universitet.

Helena Elliot, 40, fick kronisk huvudvärk av Treo. Det började i tonåren – med migrän.

Försökte dra ner

– Jag var tvungen att ta en Treo tidigt i attacken för att det skulle hjälpa. Så fort en attack var på väg, så tog jag en värktablett.

Dagsdosen var till slut tio Treo.

– Jag har haft daglig huvudvärk i mer än tio år. En del har med läkemedlen att göra. När jag fick veta att jag överkonsumerade värktabletter försökte jag dra ner och lyckades, säger Helena Elliott.

Ökar riskerna

Receptfria värktabletter säljs i dag på 6 500 ställen – utöver Apoteken.

– Det är klart att riskerna för överförbrukning och för de här besvären ökar när värktabletter får säljas fritt. Det är viktigt att folk har klart för sig att man kan få kronisk huvudvärk av smärtstillande mediciner, säger Lennart Forslund, chef för medicinsk information på Läkemedelsverket.