Kontorslandskap dåliga för hälsan

avCaroline Hougner

Foto: thinkstock

Öppna kontorslandskap skadar hälsan. Ständiga störningar av ljud och rörelse gör oss inte bara ineffektiva. Risken för stressjukdomar ökar enligt forskare på University College London.

Vi trivs inte bäst i öppna landskap. Oavsett hur trevlig det låter att sitta tillsammans med sina kollegor är det ett faktum att stressen ökar och folk mår dåligt. Det menar engelska forskare efter att ha sammanställt svaren från en enkät som gått ut till 20 000 anställda. Hela 56 procent känner att privatlivet blir inskränkt på jobbet. Telefonsamtal alla kan höra, samtal mellan kollegor som alla hör och magar som kurrar högljutt när det närmar sig lunchtid är några exempel på ljud vi kanske inte alltid vill dela med andra.

Jobbiga biljud

Till detta kommer alla vardagliga biljud som stjäl vår uppmärksamhet. Folk passerar, dörrar öppnas, tangentbordens knappar smattrar, mobiler ringer utan att någon svarar, mail droppar in och spontana kommentarer, skratt eller svordomar bryter sorlet. Sekundsnabba avbrott, men som leder till betydligt längre avbrott i jobbet om tanken leds iväg eller vi känner oss tvungna att tag i en ny uppgift som dyker upp.

Saknar tysta platser

Sex av tio säger sig sakna en tyst plats och var tredje bekymrar sig över ljudnivån. Ett problem arbetsgivarna borde ta på större allvar. Inte nog med att det påverkar hälsa och sjukfrånvaro. Forskarna har enligt Daily Mail räknat ut att en femtedel av arbetstiden går förlorad på alla mikropauser.