Julhetsen gör oss olyckliga

HÄLSA

Ny undersökning: Var fjärde svensk mår dåligt

Foto: Jakten på den perfekta julklappen kan bli förödande för vår hälsa.

Glöm jakten på den perfekta julklappen.

Enligt en ny undersökning får julklappsstressen var fjärde svensk att må dåligt.

– All hets gör en halvdöd när julen väl kommer. Ge inte efter för köphetsen, säger Arne Weise, 80.

Foto: ”GÖR EN HALVDÖD” Arne Weise älskar julen, men ogillar all köphets den medför.

På julen gör vi allt för att göra varandra glada. Men glöm de dyra julklapparna. Enligt en ny Sifo-undersökning som Svenska kyrkans biståndsenhet låtit göra minns vi sällan vad vi fick året innan, och än mindre av vem.

Känner press

Men pressen att hitta den perfekta julklappen gör att var fjärde svensk mår dåligt när julen väl står för dörren.

– Det bästa vi vet är egentligen att ge bort julklappar till varandra till jul. Men eftersom man känner press att ge bort den perfekta julklappen har den glädjen bytts mot stress. Ge då hellre bort något som betyder något, säger kyrkans biståndschef Christer Åkesson.

Tv-legendaren och julaftonsprofilen Arne Weise håller med. Han vägrar ge efter för julstressen och trots att han i 30 år hållit oss svenskar sällskap i tv-rutan, är julen en helig högtid för honom.

– Jag älskar julen men jag förstår att folk blir jäktade och förbannade. All denna hets gör ju en halvdöd när julen väl kommer. Men detta är tiden då Jesus föddes. Han skulle inte vilja att vi handlar ihjäl oss och jäktar, säger han.

Viktigare att ge

I stället för att jaga dyra julklappar som folk ändå glömmer bort tycker Christer Åkesson att vi borde köpa något som verkligen betyder något.

– Undersökningen visar även att folk tycker att det är viktigare att ge bort julklappar än att få dem. Därför kan man exempelvis ge pengar till att borra en brunn eller plantera träd i länder där det behövs.