”Operationen räddade mitt liv”

Av: 

Helena Zachariasson

Kvinnohälsa

Debatten har gått het kring fetmaoperationer – och den svalnar inte nu när det kan bli möjligt att även ungdomar och barn ska få opereras.

Sjuttonåriga Martina Kähkölä har gått ner 55 kilo efter sin fetmaoperation.

– Nu slipper jag att folk stirrar.

Martina Kähkölä har gått ner 55 kilo efter sin gastric bypass-operation.

Martina Kähkölä har gått ner 55 kilo efter sin gastric bypass-operation.

Foto: max modén

Martina Kähkölä minns inte när hon blev överviktig. Hon tänkte inte särskilt ofta på det.

– Pappa säger att jag var det redan som barn medan mamma säger att det kom senare.

Som mest vägde hon 135 kilo. I dag har hon gått ner 55 kilo. För ett och ett halvt år sedan gjorde hon en gastric bypass-operation – en så kallad fetmaoperation.

Rätt val

– Det var helt klart rätt val inför framtiden. Jag är väldigt nöjd med resultatet. Jag tror garanterat att operationen har räddat mitt liv. om inte annat så har det gett mig större möjligheter och räddat mig från många andra sjukdomar man kan få vid fetma. Den har förlängt mitt liv. säger Martina Kähkölä.

Fetmaoperationer utförs i regel endast på vuxna men Martina Kähkölä fick möjlighet att delta i en internationell studie som utförts på 81 ungdomar som fått genomgå en gastric bypass. Målet med studien är att undersöka om operationerna bör bli praxis för att behandla barn och ungdomar med kraftig övervikt.

Försökte gå ned

– Allt tyder på att det är en bra behandling, det ser lovande ut. Men vi måste utreda dessa ungdomar i två år till innan vi kan uttala oss säkert, säger Claude Marcus, professor pediatrik vid Karolinska institutet och chef för Rikscentrum för svår övervikt hos barn och en av de som leder studien.

För Martina Kähkölä har det hittills varit bland det bästa hon gjort.

– Jag mår väldigt bra i dag. Jag orkar mer och är mer positiv.

Hon hade försökt gå ned i vikt under flera år men inget fungerade. Martinas mamma hjälpte henne att söka runt efter hjälp hos olika läkare.

– Jag blev bara runtskickad. Antingen var jag var ung eller för gammal för att de skulle ta emot mig.

Kritiker ifrågasätter

Kritiker mot fetmaoperationerna har pekat på riskerna med att operationerna sker för lättvindigt och att övervikt i de allra flesta fall, speciellt hos unga, kan behandlas med diet och träning.

– Det har inte gått att visa att det fungerar att hantera svår fetma med kost och motion och alla de ungdomarna som opererades hade under minst ett år fått kvalificerad hjälp med kost och motion utan att det fungerade, säger Claude Marcus.

Samtidigt förstår han kritiken och menar att operationen är en absolut sista utväg samt att ungdomarna måste följas upp extra noga. Riskerna kan vara större för att de inte sköter sig efter operationen.

– Många ungdomar söker en quick fix och kan slarva med de vitaminer som de måste ta efteråt. Tonåringar är även i den åldern då man strävar efter oberoende och att få göra som de vill. Det kan man inte om man genomgått en gastric bypass. Vi tittar på om det kan vara ett problem att ta hänsyn till, men vi tror inte det.

Jobbig tid

Martinas syn på mat har inte förändrats särskilt mycket, förutom att hon blir mätt snabbare och har ett minskat sötsug.

– Jag tyckte jag åt normalt innan men jag kan ju inte ha ätit så jättebra med tanke på hur stor jag var.

Men första tiden efter operationen var jobbig. Det var svårt för Martina att veta hur mycket hon klarade av att äta.

– Det var en omställning, jag var tvungen att bryta vanor och tankesätt. Men har man rätt attityd och följer råden så fixar man det.

Vill jobba i vården

Aftonbladet har tidigare skrivit om en studie som visar att en av sex tonåringar som genomgått en fetmaoperation får försämrad självbild efter operationen. Så var det inte för Martina Kähkölä.

– Jag mådde ganska bra redan innan jag gjorde operationen. Men det är skönt att slippa att folk stirrar och alla elaka kommentarer. Nu är jag som vem som helst.

Under terminerna tränar hon tillsammans med kompisar på Friskis & Svettis och vill gärna gå ner lite till i vikt. Drömmen är att jobba inom sjukvården som läkare, psykolog eller sjuksköterska i framtiden.

– Glädjande nog har vår studie visat att ungdomarna har fått en kraftigt förbättrad livskvalitet. Ett bättre liv på alla sätt som är mer normalt i den mening att de inte slutar vara isolerade, avvikande och orörliga fysiskt, säger Claude Marcus.

Behandlas annorlunda

Tidigast inom tre år kan man överväga att fetmaoperationerna kommer bli en vanlig behandling för tonåringar, menar han.

För Martina har det nya livet redan börjat.

– Jag blir behandlad på ett väldigt annorlunda sätt nu jämfört med tidigare. Folk är mer vänliga och tar lättare kontakt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvinnohälsa