Säg nej - och bli lyckligare

HÄLSA

Experten: Våga lita på din magkänsla

Foto: SÄTT IGÅNG. Öva dig på att säga nej framför spegeln hemma.

Om du vill nå dina mål i livet måste du säga nej många gånger. Först då kommer du att få tid över att skriva den där boken, åka på drömresan eller hinna posta den där ansökan som leder till drömjobbet.

Foto: Namn: Nina Jansdotter. Ålder: 39 år. Bor: Lund. Yrke: Livs- och karriärcoach, föreläsare, författare. Har bland annat skrivit boken "Säg nej och må bra", tillsammans med Fredrik Ljungberg.

1. Ta reda på vad du vill

För att kunna säga nej (och tacka ja) till förslag och erbjudanden måste du ha klart för dig vad du vill med ditt liv och vad du har för mål. Det är grunden.

- Avsätt tid för dig själv där du reflekterar över vad som är viktigt i ditt liv och vad du vill uppnå. När du vet det är det mycket enklare att säga både ja och nej.

2. Be om betänketid

Nu är det dags för nästa steg. Nästa gång du får en fråga som du är det minsta osäker på - be om betänketid. Säg att du måste kolla i kalendern, med din chef eller med din partner. Det kan räcka med att säga: "Jag ringer dig om fem minuter".

- Under betänketiden, känn efter och våga sedan lita på din magkänsla. Vill jag det här? Tar det här mig åt rätt håll i livet? Det är frågor du kan ställa dig, råder Nina Jansdotter.

3. Alla blir nöjda

Både du och den som frågar kan vinna på att kompromissa.

- Fundera på lösningar som: "Jag kan fixa motorn på din bil om du kör min mormor till affären" eller "Jag kan jobba den här helgen om jag får ledigt på måndag och tisdag". När du ber om betänketid skapar du ett utrymme att fundera över vad du vill och eventuellt kommer du på ett förslag som gör båda nöjda.

4. Öva inför en vän

Sist men inte minst, när du väl bestämt dig för att säga nej - var tydlig! Säg nej och inte nja.

- Var vänlig men bestämd. Öva framför spegeln eller inför en vän. Pröva fraser som: "Det låter spännande, men just nu hinner jag inte lösa detta" eller: "Jag är verkligen glad att du frågar, men just nu kan jag inte ta mig an det här projektet".

Hjälp, tänk om folk blir arga när jag säger nej

Ulrika Nybäck