Kan jag äta gröt och gå ner i vikt?

HÄLSA

Hej!

Jag ska nu gå ner i vikt, men gillar att äta mannagrynsgröt till

frukost.

Har fått för mig att det inte är så bra ur smalmatssynpunkt, är det så?

MVH/ Sofia

Hej Sofia!

När man ska gå ner i vikt måste man äta mindre kalorier än vad man gör av med. Eftersom man ändå inte vill eller bör bli jättehungrig mellan måltiderna är det därför bra att äta mat som håller en mätt länge utan att ge så mycket kalorier.

Om man jämför mannagrynsgröt med havregrynsgröt är det så att mannagrynsgröten innehåller mer kalorier och mer fett, på 200 gram skiljer det 60 kcal och fyra gram fett. Det låter inte så mycket men i kalorier räknat kan man få en frukt + havregrynsgröt för samma kalorimängd som samma mängd mannagrynsgröt.

Den stora vinsten med havregrynsgröten är dessutom att den innehåller mer fibrer och det gör bla att du håller dig mätt längre.

Nu är det inte så att det ena behöver utesluta det andra, det är inte fel att variera frukosten, te x mellan vardag och helg. Om du tycker om havregrynsgröt så prova att äta det någon gång och se om du märker någon skillnad i mättnad. Över huvudtaget är det bra att äta gröt till frukost, det brukar ge en behaglig mättnad och en bra start på dagen.

Lycka till med viktnedgången,

hälsar Josefine

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost