”Några minuter kan betyda allt”

HÄLSA

Tv-succén lär tittarna rädda liv

Foto: livräddare ”Ambulanspersonal kommer ofta fram för sent. Vi vill lära folk att hjälpa varandra under de där viktiga minuterna som det tar för oss att åka ut till en olycksplats”, säger Karin Sedig, som tillsammans med Anders ”Mora” Eriksson leder programmet.

Nu är stjärnorna från ”Livräddarna” tillbaka med ett nytt tv-program.

I ”Livräddarnas tips” ska de lära svenskarna att själva bli hjältar.

– En insats på några minuter betyder allt, säger läkaren Karin Sedig.

Hur man stoppar en våldsam blödning och hur en hjärt-lungräddning går till. De två viktiga lektionerna serveras i ”Livräddarnas tips” av narkosläkaren Karin Sedig och brandmannen Anders ”Mora” Eriksson, från den populära tv-serien ”Livräddarna”.

Rädda för blod

– Jag tycker att idén är lysande. Tv har en sådan genomslagskraft och jag har länge drömt om att få göra något sådant här, att tala om för folk hur man gör. Och hur man inte gör – ring inte ambulansen för lite skoskav! Vi har viktigare saker för oss, säger Karin Sedig.

– Förmodligen kan folk redan mycket om det här. Ändå gör vissa ingenting om olyckan är framme, de blir rädda för blodet. Vi vill därför visa för folk att de måste handla snabbt. Man blir ganska fort av med det fåtal liter blod vi har i kroppen, säger hon.

Hennes programledarkollega Anders ”Mora” Eriksson håller med.

– Det här är jätteviktigt, säger han.

SVT:s ”Livräddarna” blev en succé när den första säsongen sändes 2005. De sju avsnitten som följde Karin Sedig och ambulanshelikopterteamet i Stockholms län vann tv-priset Kristallen som årets bästa program.

En önskedröm

I år har den andra säsongen av ”Livräddarna” sänts. Serien om Anders ”Mora” Eriksson och arbetet på Solna brandstation har lockat en miljonpublik.

Den 21 december sänds nya ”Livräddarnas tips” i SVT2. Om det går bra kan det bli en hel serie det också.

– Min önskedröm är att få lära ut mer om stroke, hjärtinfarkt, allergier och barnsjukdomar, säger Karin Sedig.