Morötter ger skydd mot cancer

HÄLSA

Ny svensk studie: Minskar risken för magcancer med 57 procent

Foto: Kraftfull hälsokost.

Grönsaker är nyttigt. Det är inget nytt direkt, men nu är det dessutom bevisat: Morötter skyddar mot vissa typer av cancer.

Och bladgrönsaker gör hjärnan piggare, skriver Svenska Dagbladet.

Även om det är bra att äta både frukt och grönsaker så verkar hälsoeffekterna av grönsaker vara tydligare att påvisa, enligt en ny svensk studie om kostvanornas betydelse för utveckling av magcancer.

Mindre än hälften så stor risk

Tre portioner i veckan av bladgrönsaker som sallad och spenat minskade risken för magcancer med 46 procent. Med ett par portioner morötter i veckan var effekten ännu bättre – 57 procent mindre risk för cancer. Forskarna tror att det är den rikliga förekomsten av betakaroten i rotfrukterna som ligger bakom hälsoeffekterna.

Håller hjärnan i trim

Men det är inte bara magen som mår bra av grönt. En studie vid Rush-universitetet i Chicago kan visa på att rikligt med bladgrönsaker varje dag kan bromsa upp försämringen av hjärnfunktionerna vid åldrande med 40 procent. Däremot var effekten av att äta mycket frukt inte alls lika stor, trots att vitaminintaget var ungefär detsamma. En möjlig förklaring till detta skulle kunna vara att oljan i salladdressingen hjälper kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer.

Daniel Wiklander