Älska hösten!

HÄLSA

Nä, hösten är inte bara mörker utan även krispig luft, färgglad natur och tända ljus en vanlig vardag. Dessutom visar forskning att vi mår bra av årstiden, kolla bara in de här hälsosamma anledningarna.

Rutiner är bra för dig

Semester och sommarspontanitet i all ära, men efter ett tag längtar vi nästan efter höstens rutiner. Och med all rätt: Hjärnan tycker om vanor och det som ibland känns slentrianmässigt håller oss hälsosamma. Bland annat visade en studie gjord vid Karolinska institutet att regelbundna måltider minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt dia­betes. Så vardagslunket har sina för­delar!

Det är ett lyckopiller

Fem minuter i naturen om dagen är allt du behöver för att höja självkänslan och bli på bättre humör. Det menar i alla fall forskare vid University of Essex. Tänk då hur bra du kommer att må om du varje dag tar en promenad bland höstlöven! För de är ju inte bara sanslöst vackra utan är också värsta lyckopillret. Gult associeras ofta till lycka och optimism, samtidigt som både rött och orange anses vara stimuler­ande färger.

Mörkret fixar sexet

Tydligen är vi mest benägna att krypa ner under täcket med sällskap under hösten, enligt en forskare på Ludwig-Maximilians-Universität i München. Anledningen? Eftersom de flesta kopplar höstmörkret till depression är vår hjärna schyst nog att ge oss en extra dos dopamin, ett lycko­hormon som gör oss så där härligt förälskade och mer sugna på intimitet.

Källa: Ki.se, Essex.ac.uk, Worldcrunch.com

Jonna Karvonen

ARTIKELN HANDLAR OM