”Jag är inte Sveriges gladaste”

Publicerad:

”Här kommer Mia Törnblom och hon är Sveriges gladaste människa”.

Precis så blev jag presenterad i ett radioprogram härom dagen. I ärlighetens namn tog det en stund in i intervjun innan jag var säker på att reportern inte hade varit ironisk när han presenterade mig utan att han sagt det som en komplimang.  

Egentligen är det lite tragiskt, att jag ens tänkte att han sa det som om det var någonting fult. Men jag har många gånger varit med om att andra stör sig på att jag är glad och positiv. Jag har till och med blivit beskylld för att vara ointelligent eftersom jag är så lättsam och glad.

För några år sedan lärde jag känna en professor i psykologi. Av honom fick jag lära mig att forskning visar att pessimister lättare ger upp, att de i större utsträckning blir deprimerade, oftare sjuka och att de i genomsnitt lever 8–9 år kortare än vad optimister gör.

Med andra ord lever optimister längre och har det roligare, klart att jag vill vara optimist då!

Jag vill förtydliga att jag så klart inte är Sveriges gladaste människa, men att jag uppfattas som positiv väljer jag att vara stolt över. Jag har lagt flera år på mental träning och mycket fokus just på inställning och förhållningssätt både till mig själv, min omgivning och, framför allt, till allt som sker. Livet suger regelbundet! Så är det, det kan ingen mental träning i världen ändra på. Men genom ett positivt förhållningssätt är vi bättre förberedda på det som sker.

För mig handlar det om att lägga kraften på det jag kan påverka, att acceptera det jag inte kan påverka, att se möjligheterna i stället för hindren men mest av allt att ha realistiska förväntningar både på mig själv och på min omgivning och att stanna upp en stund och reflekt­era över vad jag är glad och tacksam över.

Om man två gånger om dagen känner glädje är man enligt Dalai Lama en lycklig person.

Så får det bli, mitt nyårslöfte för i år blir att fortsätta träna på att vara optimist och att känna glädje minst två gånger om dagen.

/Mia

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN