Hjälp din kropp hantera julen

HÄLSA

Knepet för att din kropp inte ska ta skada av frossandet

Vill du frossa fritt i jul? Nya studier visar att om du  tränar en stund varje dag slipper din kropp ta skada av den extra maten.

Äter du för mycket och låter bli att röra på dig, kan det få negativa konsekvenser för kroppen redan på en vecka, bland annat påverkas kroppens förmåga att hålla blodsockret på en jämn nivå. Nya studier från University of Bath visar dock att daglig träning kan motverka många av överätandets negativa effekter. Tränar du en stund varje dag hjälper du kroppen så att den inte blir lidande även om du äter betydligt mer än vanligt.

I studien deltog 26 unga, friska män. Hälften av dem tränade 45 minuter på ett löpband varje dag medan den andra hälften inte tränade alls. Alla testpersonerna åt även betydligt mer än vanligt – de som tränade åt 75 procent mer kalorier, och de som inte tränade ökade sitt intag med 50 procent. På så vis var kaloriöverskottet, det vill säga antalet kalorier de inte förbränt under dagen, lika stort hos båda grupperna.

Efter en vecka mättes deltagarnas insulinnivåer och tester gjordes på deras fettvävnader. Det visade sig att de som inte tränade hade fått sämre förmåga att kontrollera blodsockret, medan de som tränade hade stabila värden. I fettvävnaden hade viktiga gener förändrats hos dem som inte tränade, vilket gjorde att metabolismen inte fungerade på bästa sätt.

Deltagarna fick i sig mer energi än de förbrukade, och därför lagrades energin i deras kroppar och de gick upp i vikt, oavsett om de tränade eller inte. Skillnaden var att träningen fick kroppen att hantera matöverskottet bättre.

Emmy Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning