Ny rapport: Välj LCHF

För snabb viktnedgång – välj LCHF. Den kontroversiella slutsatsen presenteras i en ny rapport som har jämfört olika dieter.

Den är inte heller skadlig.

– Vi har inte hittat några negativa effekter av lågkolhydratkost, säger projektledaren Jonas Lindblom.

Mat vid fetma har undersökts i en rad vetenskapliga studier. Nu har SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, sammanställt dem. Rapporten visar vilka dieter som fungerar - på kort och lång sikt. Dieter som Atkins och LCHF är, efter ett halvår, mest effektiva.

LCHF har kritiserats hårt av svenska forskare under de senaste åren. Dietister och kostrådgivare har sällan eller aldrig rått sina patienter att äta färre kolhydrater. Nu kan det bli ändring på det.

– Vi har inte hittat några negativa effekter av lågkolhydratkost. Men det betyder inte att det inte finns några. Men de är svåra att visa, säger Jonas Lindblom.

Bättre effekt

Jonas Lindblom är projektledare på SBU och för arbetsgruppen. Totalt handlar det om 16000 vetenskapliga rapporter. Arbetsgruppen lyfte upp 68, bara dessa höll tillräcklig hög vetenskaplig kvalitet och kan ligga till grund för kostrekommendationer i fetmavården i framtiden.

– Blodsocker och blodfetter förbättras, inte bara av LCHF utan av de flesta dieter. Men lågkolhydratkost har bättre effekt på blodsocker och ger en höjning av det goda kolesterolet, säger Jonas Lindblom.

Hur kroppen reagerar på några års sikt, det är det ingen som vet.

– Det finns inga långtidsstudier, säger Jonas Lindblom.

Måttlig mängd kaffe och alkohol rekommenderas

Andra slutsatser i SBU-rapporten är att kaffe och alkohol i måttlig mängd skyddar mot diabetes, medan läsk och andra sötade drycker ökar risken.

Mer mjölk och ost kan också vara bra för den som vill minska midjemåttet - i alla fall på ett-två års sikt.

Efter tolv månader med diet är det dött lopp. Viktminskningen är ungefär densamma, oavsett om det handlar om LCHF, GI, medelhavsdieten eller någon av de andra som granskats.

Publisert: