Hjärtsjuka blir friska med yoga

Av: Caroline Hougner

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Medicinsk yoga hjälper hjärtsjuka.

En studie som presenteras inom kort visar att yoga är mer effektivt efter en infarkt än traditionell rehabilitering.

– Det är min räddning, säger svårt hjärtsjuka Christina Bäckmar, 68, som för första gången på flera år sluppit sjukhuset.

Christina Bäckman gör yogaövningarna varje dag och de håller henne frisk. Danderyds sjukhus är just i färd med att starta en studie på patienter med förmaksflimmer.
Christina Bäckman gör yogaövningarna varje dag och de håller henne frisk. Danderyds sjukhus är just i färd med att starta en studie på patienter med förmaksflimmer.

Tre infarkter och ständigt återkommande kärlkramp fick henne att misströsta.

– Jag kände att jag inte hade långt kvar ... Mitt hjärta var väldigt dåligt men de vågade inte göra fler by-passoperationer. Jag var så skör, säger Christina Bäckmar.

Låg på intensiven

När tredje infarkten slog till hade hon varit inlagd på hjärtintensiven sex gånger på åtta månader. En av sjuksköterskorna frågade då om hon inte ville prova yoga i stället för den vanliga sjukgymnastiken.

– Yoga?! Måste erkänna att jag var skeptisk. Jag hade ju sett bilder på olika omöjliga positioner i veckotidningar och tyckt att det inte var något för mig, berättar hon, men hon blev positivt överraskad.

Efter första yogalektionen fick hon med sig en cd med övningar hem som hon följt i princip varje dag sedan dess.

– Vågar inte annat. Det håller mig borta från sjukhuset. De få gånger jag känt av hjärtat har jag klarat av det på egen hand. Det är mirakulöst, säger Christina Bäckmar, men tillägger att det varit jobbigt.

– Inte övningarna i sig utan emotionellt. Det sker en utrensning inombords. Yogan går på de underliggande problemen, förklarar hon och är övertygad om att de flesta skulle må bra av att prova.

Det visar också en studie från Danderyds sjukhus där man jämfört yoga med traditionell rehabilitering.

Yoga ger bäst resultat

Ett 60-tal infarktpatienter lottades att ingå i två grupper. Ena gruppen skulle gå på yoga en gång i veckan och fick med sig en cd med övningar att göra hemma 30–40 minuter per dag. Den andra gruppen skulle gå på den vanliga sjukgymnastiken, två konditionspass i veckan.

Både före, under och efter de tolv veckor rehabiliteringen pågick mättes blodtryck, stresshormoner och långtidsblodsockret. Deltagarna fick även skatta sin livskvalitet.

Preliminära resultat visar nu att yoga ger klart bäst resultat.

Såväl blodtryck som stresshormon låg lägre i yogagruppen medan blodsockret var detsamma som i den traditionella rehabgruppen. Och trots viss tveksamhet från början skattade majoriteten i yogagruppen sin livskvalitet högre.

– Kommentarerna är underbara. Man fokuserar bättre och känner tillfredsställelse, lugn och ro i kroppen eller upplever att livsgnistan vaknat, berättar Maria Nilsson, forskningssköterska på hjärtintensiven.

Även hon är övertygad om nyttan av medicinsk yoga. De goda resultaten gör att sjukhuset nu bestämt sig för att införa yoga som alternativ rehabilitering för sina infarktpatienter.

– Det blir upp till patienten själv att välja, säger Maria Nilsson, som bjudits in att prata om framgångarna på årets läkarstämma.

På institutet för medicinsk yoga, IMY, i Stockholm är tacksamheten stor.

– Jag har personligen sett mirakel på alla tänkbara sjukdomstillstånd, så jag är glad att vården äntligen tagit det här steget och vågat prova, säger yoga- och meditationsläraren Göran Boll.

Sjukdomar beror på stress

Han menar att så gott som alla moderna sjukdomar beror på stressen i våra liv. Vi tycker oss inte ha tid att lyssna på några varningssignaler utan kör på tills vi brinner upp. Vi får sömnsvårigheter, migrän, högt blodtryck, hjärtbesvär, kramper och hjärnsläpp.

– Kan vi då aktivera lugn- och rosystemet inom oss, lära oss lyssna inåt och dra stressen ur kroppen är det klart vi mår bättre, konstaterar han.

Publicerad: