Hög utbildning räddar hjärtat

Av: 

Johanna Björklunds

Hälsa

Är du en högutbildad nollåtta? Grattis.

Då är risken mindre att du kommer att drabbas av en hjärtinfarkt.

I Västernorrland är det störst risk att drabbas av hjärtsjukdom. "På landsbygden äter man fotfarande fet mat och mindre grönsaker", säger professor Mai-Lis Hellénius.

Foto: colourbox

Hur du lever ditt liv har stor betydelse för om du kommer att få en hjärtinfarkt i framtiden. Och ju fler timmar du har tillbringat i skolbänken desto hälsosammare är din livsstil, viasr en sammanställning som Hjärt-Lungfonden har gjort.

”Det är orättvist”

Regelbunden motion samt mycket frukt och grönt i kosten kan minska risken att drabbas.

Men för rökare kan effekten bli den motsatta. Är du dessutom lågutbildad är risken för hjärt-kärlsjukdomar ännu större, enligt Hjärt-Lungfonden.

– Alla ska ha rätt till en god hälsa, men man har så olika förutsättningar. Det är orättvist att risken att dö i hjärtsjukdomar ska vara större för människor med kort utbildning, säger Ulrica Klettner, pressansvarig på Hjärt-Lungfonden.

Kvinnor drabbas värst

Kvinnorna drabbas värst. För dem som endast gått ut grundskolan är risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar tre gånger så stor som för dem som har pluggat på högskola eller universitet. För män med låg utbildning är den dubbelt så stor.

– Det är inte utbildningen i sig som är den viktiga faktorn. Men en kort utbildning hänger ihop med rökning, hur mycket grönt man äter och rör på sig, säger Mai-Lis Hellénius som är professor och överläkare på Karolinska institutet.

– Lösningen är inte att säga att alla ska bli akademiker, utan att vi ska bli bättre på förebyggande sjukvård.

Norrlänningar sjukast

Skillnaderna syns i hela landet.

Värst är det i Västernorrland, där drabbades 665 personer av hjärtinfarkt per 100 000 invånare.

I Stockholms län är människor däremot friskare i jämförelse med resten av landet. Där rapporteras endast 506 hjärtinfarkter per 100 000 invånare.* Skogsluft och lugnare tempo räcker alltså inte för att väga upp för en kortare utbildning.

Enligt Mai-Lis Hellénius finns det flera teorier kring vad som orsakar skillnaden mellan olika bostadsorter.

– Det kan vara arbetslöshet. Det kan bero på att man i tätorter har mer utbildning. Matvanorna är inte detsamma runt om i landet. På landsbygden äter man fotfarande fet mat och mindre grönsaker. I storstäderna tar man mer in nya influenser och tänker på att äta nyttigt.

*Halland och Kronoberg finns inte med i sammanställningen på grund av otillräckligt dataunderlag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert: