Svår smärta i övre delen av mage

Av: 

Ammi Bohlin

Hälsa

”Trycket jämnas ut om jag ligger ner”

Hej Stefan!

Med jämna mellanrum upplever jag en svår smärta i övre delen av magen, precis under bysten, som ofta blir olidlig inom en väldigt kort tid. Jag upplever den som ett starkt tryck, och jag har haft denna smärta i flera år och har ingen aning om vad som kan ha utlöst det.

En gång då jag satt på ett flygplan upplevde jag denna smärta och den blev så olidlig att man fick kalla på personal. Som tur var hade jag möjlighet att lägga mig ner över sätena, och inom ett tiotal minuter var smärtan helt borta. Det kändes som att trycket jämnades ut då jag låg ner. Detta har fungerat flertalet gånger, och jag misstänker att att det är just för att jag lägger mig ner som smärtan lindras och/eller försvinner.

Vad är det som orsakar denna magsmärta?

Hej,

Utan undersökning är det förstås svårt att helt säkert uttala sig säkert men det du beskriver skulle mycket väl kunna vara ett sk övre magmunsbråck även kallat diafragmabråck.

Det finns lite olika typer av detta tillstånd som dock är en ofarliga åkomma men ibland kan vara nog så besvärande. Att ha ett diafragmabråck innebär att magsäcken delvis eller helt glider från bukhålan till brösthålan genom diafragmamuskeln som skiljer bukens innehåll från bröstkorgens. Matstrupen går normalt genom diafragmamuskeln genom en liten öppning. Vid diafragmabråck är denna öppning större än vanligt och när man av exempelvis olika anledningar får ett ökat tryck i bukhålan gör detta inre tryck att den rörliga magsäcken kan glida upp i det lilla ”hålet” in i brösthålan nästan som en liten ”ballong”. Tillståndet är ofarligt och väldigt vanligt. I vissa studier har man visat att upp till hela 40 procent av befolkningen anses kunna ha tecken på detta men då har dom allra flesta inga symptom eller endast ringa besvär.

Om man får problem är halsbränna det allra vanligaste besväret. Inte sällan kan det dock enbart kännas som intensiv smärta under bröstbenet eller precis som i ditt fall i övre delen av buken. Övre ”magmunnen” där matstrupen går in i magsäcken kan även bli påverkad av tillståndet och inte riktigt klarar att hålla tätt så mer eller mindre maginnehåll med även magsyra läcker upp i matstrupen. Ibland kan diafragmabråck ge väldigt intensiva smärtor men även kramper i musklerna i området. Symptomen kan i enstaka fall också vara astmaliknande och om man har väldigt stora bråck i extremt sällsynta fall till och med påverka lungor och hjärta något dock utan att behöva orsaka allvarliga komplikationer.

I ditt fall verkar det snarast som det främst är ett ökat tryck som gör att diafragmabråcket ger sig till känna och därmed ger dig dina intensiva smärtor. När du sedan kroppen ändrar läge minskar trycket i bukens hålrum och inne i bröstkorgen varvid bråcket antagligen glider tillbaks och besvären lindras därför snabbt. Det är dock förstås svårt att säkert avgöra enbart på din beskrivning men med tanke på att dina besvär är så påtagliga bör en sk gastroskopi undersökning genomföras då man tittar ner i magsäcken och oftast relativt lätt kan diagnostisera förändringen.

Livsstilsfaktorer kan ha en betydelse och bl. a alkohol, rökning samt övervikt anses kunna öka problemet och är något man först och främst bör se över.

Är besvären ihållande eller ger påtagliga effekter på din livssituation kan medicinering med sk syrahämmande läkemedel försökas. I vissa fall kan operation vara ett alternativ, men det bör övervägas noga.

Med vänlig hälsning

Stefan Branth

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Hemmatest - Magkollen

Quicktest

Hemmatest - Magkollen

549,00 kr597,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert: