Ta tillbaka ditt liv – ett steg i taget

HÄLSA

Det är semester och livet leker. Eller borde leka. Självmordsstatistiken toppar i juni och juli och många svenskar lider av sommardepressioner. Men det finns terapi som funkar.

Ungefär en femtedel av alla människor i västvärlden blir någon gång deprimerade. Den psykiska ohälsan ökar framför allt bland yngre. Sommaren, med alla förväntningar på hur bra allt ska vara, är högsäsong för depressioner.

Det vanligaste sättet att behandla depression i Sverige är antidepressiv medicin och/eller kognitiv beteendeterapi (KBT). Men nu börjar beteendeaktivering bli allt vanligare i Sverige. En metod som visat sig vara både effektiv och ge ett snabbt resultat.

Små steg i början

Christopher Martell är psykologiprofessor och har skrivit boken ”Ta makten över depressionen steg för steg” som handlar om beteendeaktivering.

Metoden går ut på att göra saker som man tycker om för att få livet värt att leva.

– Många deprimerade tror att de måste må bättre innan de börjar aktivera sig. Den här behandlingsmetoden går ut på att göra saker först för att må bättre sen. Förenklat så ber vi människor bete sig som de gjorde innan de blev deprimerade.

Men man måste börja med små steg.

– Det kan vara saker som att ringa en vän i tre minuter eller gå en kort promenad i solskenet. Det är viktigt att man lyckas genomföra det.

Ökad press på sommaren

Danuta Wasserman är professor i suicidologi och psykiatri vid Karolinska institutet. Hon säger att självmordsstatistiken är som högst under juni och juli och tror att förklaringarna är sömnsvårigheter, rubbad kemi och en ökad social press.

– När det blir sommar och vi i Norden kommer ut och kan umgås med folk kan känslor av ensamhet bli väldigt starka.

Christopher Martell tror att man har olika förväntningar på sig själv under olika tider av året. På sommaren när alla verkar glada blir man ännu mer missnöjd med sig själv om man känner sig nere. Då är det lätt att komma in i en nedåtgående spiral.

Man undviker att göra saker samtidigt som man känner sig misslyckad som ligger där på sofflocket.

– Deprimerade ältar ofta hur bra de brukade må under somrarna. ”Jag brukade njuta av att gå till stranden – den här depressionen stjäl mitt liv!” Sådana tankar sätter igång den negativa spiralen.