’Snuva’ kan vara cancer

Av: 

Frida Hübenette Högberg

Hälsa

Överläkaren: Patienter tror först att de har fått halsfluss

Det känns som en harmlös snuva.

Men din förkylning kan vara tonsillcancer.

– Det är exakt samma symptom, säger överläkaren Claes Mercke.

Claes Mercke, överläkare.
Claes Mercke, överläkare.

Tonsillcancerns symptom är identiska med en vanlig förkylning.

Ännu hör inte cancerformen till de största tumörgrupperna – men sjukdomen växer sig allt större.

Konstant ökning

– Det är en konstant och successiv ökning, och den kryper ner allt mer i åldrarna, säger Claes Mercke, överläkare och professor vid Karolinska institutet.

Dålig kunskap

Samtidigt visar en färsk undersökning från European Head and Neck Society, EHNS, att nio av tio svenskar aldrig hört talas om huvud- och halscancer, tumörgruppen dit tonsillcancer hör.

– Makalösa siffror. Jag visste att det var dålig kunskap, men inte att den var så här dålig. Det finns inga påtryckningsgrupper för tonsillcancer. Det är skamkänslor över sjukdomen eftersom den inte hör till de vanligaste, säger Claes Mercke.

Tonsillcancer är en klassisk cancersjukdom, med dödlig utgång om den inte behandlas i tid. Dessutom är tumören relativt snabbväxande.

Svårt att upptäcka

– Symptomen är väldigt diffusa. Man tror att det ska vara något ofarligt, ont i halsen är ju ett så vanligt symptom. De flesta patienterna tror från början att det är halsfluss eller någon virusinfektion, säger Claes Mercke.

Hur skiljer man cancern från en vanlig förkylning?

– Diffusa förkylningssymptom betyder oftast inte tonsillcancer. Men den enda skillnaden är att cancern inte går över. Det man kan göra är att vara vaksam om halsontet återkommer. Det finns inga andra tecken så länge man inte kan känna tumören i halsen. Och då har det gått riktigt långt, säger Claes Mercke.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert: