Echinagard snuvar dig på effekten

HÄLSA

Ny studie: Populära naturläkemedlet hjälper inte mot förkylning

Populära naturläkemedlet Echinagard varken förebygger eller lindrar förkylning.

Det visar en amerikansk studie.

Foto: Magnus Torle
Röd solhatt. Ny studie visar att Echinacea Purpurea inte hjälper mot förkylning.

Echinacea-arterna som innehåller en variant av solhatt är några av de mest populära naturläkemedel världen över för behandling av förkylning. Den mest kända, Echinagard, består av färsk pressaft från blomman.

I Sverige säljer Apoteket och hälsokosaffärer naturmedel med röd solhatt för över 200 miljoner kronor, skriver DN.

Fick samma symptom

I en amerikansk studie, publicerad i medicintidsskriften Journal of Medicine har forskarna tittat närmare på naturläkemedlet.

I studien ingick 399 friska patienter som delades in i två grupper. Den ena gruppen fick ta del av en echinacea-planta skapad i en laboratorium medan den andra gruppen fick en placebo. Patienterna utsattes sedan för ett förkylningsvirus och symptomen utvärderades.

Forskarna fann ingen skillnad på infektionsnivåerna mellan grupperna, där 90 procent av deltagarna blev infekterade. Symptom som nysningar, rinnande näsor och halsont var också av samma slag i både grupper.

Förespråkare kritiska

Trots studien menar Echinagard-förespråkare att man inte ska underskatta Echinacea-effekten. De påpekar att örten som används i studien har skapats i laboratorium och inte är av den sort som säljs i affärer. Kritikerna menar också att Echiacesa fungerar bättre om man tar högre doser än vad studien använt sig av.

Alexandra Ramnewall