"Huden blir brun för att skydda sig"

Av: 

Zendry Svärdkrona

Hälsa

Ulf Wester vid strålningsinstitutet chattade med läsarna om solning

Nettan säger: Jag anser att det är bättre att sola med måtta i ett solarium, utan att bränna sig, istället för att ligga och pressa på stranden där du inte har en aning om vilken styrka det är på strålarna, vilket brukar leda till att man bränner sig...

Ulf Wester säger: Det är bättre att inte sola sig brun alls. Varken sol eller solarium är bra att bli brun av. Huden blir inte brun för att den vill vara vacker, utan för att den vill skydda sig mot något skadligt.

birgitta säger: Hur ser man om man har hudcancer?

Ulf Wester säger: Det behöver man vara läkare för att se. Men hudfläckar ändrar sig, födelsemärken växer, ändrar sig eller skiftar färg - då är det dags att en läkare tar en titt på dem. Sen måste läkarna göra prov på den misstänka fläcken för att få en bekräftelse.

Pajon säger: Hej! Jag har väldigt lätt för att bli brun och bränner mig sällan, förutom kanske vid 1:a eller andra solningen, då jag också tar det lite mer försiktigt. Löper jag mindre risk för skador, med tanke på att jag snabbt får en hud som blir brun och sällan bränner mig?

Ulf Wester säger: Ja. Brännskador innebär alltid risker. Blir man lätt brun behöver man väldigt lite uv-strålning, och det är också en fördel.

bananen säger: Hej, jag ska iväg och sola lite på solariet snart, vad är din spontana reaktion/kommentar?

Ulf Wester säger: Min spontana rekation: solariet innebär ungefär samma risker som solen, men man har lite bättre koll på soltiden.

mona säger: Är det så att solen blivit starkare under de senaste åren, pga tunnar ozonlager eller så? Jag tycker att jag bränner mig lättare nuförtiden.

Ulf Wester säger: Det är en vanlig obeservation. Solen har bivit lite starkare på senare tid, men inte pga av ozonskiktet utan för att molnigheten har förändrats under de senaste 10-15 åren. Men förändringarna är inte så stora att man kan notera det själv.

Sofi säger: Stämmer det att man bränner sig lättare om man en gång har bränt sig rejält?

Ulf Wester säger: Jag kan inte svara på den frågan, tyvärr.

kalle säger: har hört att det går att skydda sig med smör, är det sant lr??

Ulf Wester säger: Jag rekommenderar inte att försöka.

Laura säger: Hur skyddar jag bäst min 2-åring? Jag försöker hålla honom i skuggan men han är ju väldigt rörlig... Räcker det med en t-shit och hatt som skydd?

Ulf Wester säger: Ja, en mössa, lätta ljustäta kläder räcker och välj rätt tid på dagen för lek på stranden, dvs morgon eller sen eftermiddag.

Nadi säger: Jag kommer från mellanöstern och blir brun snabbt. Men jag kan också bränna mig och dessutom blir jag väldigt torr i huden av att sola. Hunden kliar i flera dagar efteråt. Behöver jag ha höga solskyddsfaktorn?

Ulf Wester säger: Har man besvär av solen är det rimligt med hög solskyddsfaktor. Mörk hud motsvarar inte hög solskyddsfaktor, utan det är hudens tjocklek som är avgörande och hudtjockleken anpassar sig efter solklimatat. Tjock hud klarar solen bättre och huden blir långsamt tjockare av mycket sol. Mörk pigmenterad hud innebär solskyddsfaktor 3, tjock hud innebär skolskyddsfaktor 10.

Evelina säger: Har solat väldigt mycket för många år sedan. Sedan trappat ner (starkt) antal soltimmar/solarium. Behöver man ändå oroa sig för konsekvenser efteråt i så fall?

Ulf Wester säger: Det som är gjort går inte att göra ogjort, huden har ett minne, men man behöver inte spä på i onödan. Upprepade brännsskador under barn- och ungdomsår är en betydelsefull riskfaktor även senare i livet.

Nettan säger: Eftersom huden blir brun för att skydda sig så måste det ju vara bättre att bli brun och därmed klara sig bättre ute?

Ulf Wester säger: Ja, huden behöver bli brun under sommaren, men man behöver inte vara brun under vintern. Huden reagerar på en skadlig stark sommarsol genom att skydda sig och skyddar sig genom att bli brun. Men den skyddsmekanismen ska inte överansträngas, man måste inte vara brunare än nödvändigt. Naturen sköter det självt.

säger: Hur mycket "tar" solen när det är molningt?// Christina

Ulf Wester säger: Allt ifrån 10 till 80 procent. Det kan vara väldigt olika. Spridda ullliga sommarmoln kan till och med förstärka solens verkan genom reflektion.

ANDREAS säger: Solarium? Anser du att man behöver skydda sig i ett solarium också? Man känner ju inte samma hetta som i solen, och det bränner inte lika hårt, men det är väl stor skillnad på nya och gamla rör?

Ulf Wester säger: Man behöver inte skydda sig med solkrämer eller andra hudpreparat i ett solarium. Följ solariets bruksanvisning noga. Var särskilt försiktig första gången, 4-5 minuter kan räcka i ett nytt solarium. Nya rör är alltid starkare än sådanna som har brunnit länge i solariet, 30-50 procent starkare.

Ulf Wester säger: Ta vara på sol och ljus men man ska inte bränna sig och man ska inte sola sig brunare än nödvändigt! Det är ok att fortsätta ställa frågor via www.ssi.se.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert: