Så går du ner i vikt men upp i muskler

Bygga muskler och gå ner i vikt samtidigt – går det? Absolut. Och är inte bara möjligt – det är dessutom supereffektivt för dig som vill gå ner.

Bygg muskler och gå ner i vikt på samma gång.
Bygg muskler och gå ner i vikt på samma gång.

Det är väl känt att den som bygger muskler går upp i vikt, eftersom muskler väger mer än fett.

Men det hindrar inte att du både kan bygga muskler – och gå ner. Det är till och med så att din viktnedgång kan bli mycket effektivare om blir en trogen kund på gymmet.

Du har nämligen stor nytta av att öka din muskelmassa när du ska gå ner i vikt. Musklerna ”kostar” mer för kroppen att hålla igång, så de fungerar som en liten gratis förbränningsmotor i kroppen. Ju högre andel muskler, desto högre så kallad basalförbränning – det vill säga energiförbrukning i vila, utan att du behöver röra en fena.

Musklerna kostar energi

Tyvärr är det just musklerna som kroppen först gör sig av med när du bantar.

– Fettet kostar ingenting för kroppen att ha kvar, men musklerna kostar mycket energi. Så dem vill kroppen snabbt göra sig av med när den märker att den inte får mycket mat, säger Stefan Brandt, läkare, nutritionsforskare och rådgivare åt flera idrottsstjärnor och topplag.

Resultatet kan bli att du snabbt minskar i muskelmassa – och då sjunker den basala förbränningen, och du får svårare att gå ner i vikt.

– Det är därför det är så enormt effektivt att träna medan man försöker gå ner i vikt, så att man balanserar upp den här processen. Även om du inte går ner ett smack på ett halvår, men du samtidigt tränar rätt bra, så kommer du efter några månader att märka effekt, säger Stefan Brandt.

Det är också viktigt att känna till att det inte handlar om några jättemängder muskler som tillkommer på kort tid.

– I ren muskelmassa kan man, med hård styrketräning, öka ungefär ett och ett halvt kilo på ett år. Har man gått upp tio kilo på ett år när man börjar gymma så är det inte tio kilo muskler – det är fett och vätska också som man har lagt på sig, säger Simon Forsberg, personlig tränare.

Maria Wångersjö

Publisert: