”Efter tre, fyra månader var stamningen borta”

HÄLSA

Ny metod med lek, spel och beröm gav Olivia, 6, flyt i talet

Foto: Stamningen försvann
lekande lätt. ”Jag ser dina kort – håll för!” Olivia är pigg och pratar mest av alla i familjen Stolpe Bello. Med hjälp av en ny metod har hon lärt sig att prata helt utan att stamma.

Olivia stammade så kraftigt att hon kämpade i minuter för att få fram ett ord.

Med en ny behandling försvann stammandet helt på bara några månader.

Mirakelmetoden: lek och beröm.

– Det här är min favorit-Bratz, undrar om hon passar i brudslöja? säger Olivia och pillar fast floret i dockans svarta rockhår.

Hon är en bubblande 6-åring med långa bruna lockar som berättar alla dockors historia medan hon röjer runt i barbielådan. Orden forsar fram.

För ett år sedan stammade hon så mycket att talet låste sig.

– Hon kunde stå i en minut och kämpa för att få fram ett ord. Jag tyckte så enormt synd om henne att jag grät, berättar pappa Leoncio Bello.

Köp Plus - läs hela artikeln!

”Vänta inte med att söka hjälp”

Foto: Lovisa Femrell, logoped Specialist på stamning vid Danderyd sjukhus, och den som introducerat Lidcombe-programmet i Sverige.

När är det läge att söka hjälp för barnstamning?

– Avvakta inte, sök hjälp hos logoped om barnet är besvärat av sin stamning eller om du som förälder känner dig orolig. Tre av fyra fyraåringar växer i från sin stamning, men det går inte att höra på stamningen vilket barn som slutar och vilket som fortsätter.

Hur fungerar Lidcombe-programmet?

– Behandlingen bygger på verbal feedback och hjälper barnet att hitta tillbaka till sitt naturliga flyt i talet. Vi startar på en nivå som barnet klarar av. De flesta barn klarar att säga 1–2 ord flytande.

Vem passar det för?

– Det vänder sig till barn under sex år. Troligtvis har hjärnan en viss formbarhet kvar i den åldern som gör att det fortfarande går att påverka de motoriska banorna. Hos äldre barn är stamningen mer befäst och behandlingen svårare.

Hur många barn blir helt stamningsfria?

– För dem som fullföljt programmet i Sverige går det jättebra. Efter sex år har bara ett barn kommit tillbaka med enstaka omtagningar. De internationella uppföljningar som gjorts visar att ungefär 80–90 procent talar flytande två år efter avslutad behandling.

Vad krävs av föräldrarna?

– Tid och motivation. Det är ett stort jobb att talträna, lyssna och skatta stamningen hemma varje dag plus att besöka logopeden varje vecka. Själva programmet är det mitt jobb att hjälpa föräldrarna med.