Tappa en storlek till midsommar!

Foto: Strandform Med enkel hemmaträning och en sund kost kan du snabbt komma i strandform! Sofis mode visar sex smarta övningar på nästa sida.
HÄLSA

Sitter jeansen lite tajt efter vintern? Det är fullt normalt. Det finns inga genvägar till viktnedgång, men med hjälp av enkla kostförändringar och smart träning kan du gå ner en hel klädstorlek på bara en månad. Sofis ­mode visar hur.

Foto: Vältränad James Duigan vet vad han pratar om.

Att gå ner i vikt är egentligen inte någon svårlöst formel. Du behöver helt enkelt göra av med mer kalorier än du stoppar i dig.

Renée Zellweger förklarade att hon bara ätit mer grönsaker och fisk – ”det är ­enkel matematik” – när hon ville komma i form ­efter inspelningen av ”Bridget Jones dagbok”. För andra sitter de envisa extrakilona som cement och då kan det vara frestande att hoppa på metoder som lovar snabb viktminskning. Någon som tröttnat på krångliga och kortsiktiga bantningsmetoder är James Duigan, grundare av träningsföretaget Bodyism och författare till boken ”The Clean & lean diet”.

– Clean & lean-dieten är som namnet antyder en metod utan några konstigheter.  Jag rekommenderar helt enkelt att man skippar skräpmat och lightprodukter och äter ren, ekologisk mat med mycket grönsaker, hälsosamma fetter och proteiner samt att man utesluter raffinerat socker och alkohol ur sin diet, säger James Duigan till Sofis mode.

Kaffe stressar kroppen

Alkohol, överdrivet kaffedrickande och snabbmat med mycket socker och salt orsakar ett enormt insulinpåslag som stressar kroppen och får den att lagra fett. Men enligt James ­Duigan kan du genom att utesluta sådana ­livsmedel ur din kost märka att kroppen ­svarar väldigt snabbt.

En naturligt välmående kropp vill inte vara överviktig och hittar till sin idealvikt. James Duigan varnar också för reklam om att fettfria, lightprodukter eller diet-bars skulle vara vägen till en smal kropp.

Naturligt är bäst

Sådana produkter är i själva verket fullproppade med extra socker, E-ämnen och tillsatser som lagrar fett.

– Då är det bättre att välja feta, naturliga ­råvaror eller naturliga sötningsmedel som ­honung eller agave, tipsar James Duigan. Äter du så här kommer det inte att ta många veckor förrän din kropp blir naturligt slank.