Farligt att sova för mycket

avStaffan Dickson

DAGS ATT VAKNA? Att sova för mycket har visat sig minst lika dåligt för hälsan som att sova för lite.

Har du ångest över ännu en sömnlös natt?

Stör du dig på kollegan som minsann sov 9 timmar i natt?

Sluta med det.

Att man gör bäst i att sova 8 timmar per natt har nästan blivit en universal sanning och en källa till ångest för många. Men faktum är att en stor amerikansk undersökning, som presenterades redan för tio år sedan och som Svenska Dagbladet har tagit del av, visar att den optimala sömnlängden är betydligt kortare: 6,5 till 7,5 timmar. I undersökningen följdes 1,1 miljoner människor i mer än tio år.

Sov lagom mycket

Det mest frapperande som undersökningen visade var dock att risken att dö i förtid är lika stor för dem som sover 8 timmar per natt som för dem som bara sover 4 timmar per natt.

– Om man tittar på människor som sover mycket, lite och mittemellan är det de som sover mycket och lite som har störst problem. Jag brukar säga att mellan 7 och 7,5 timmar är det bästa, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet och föreståndare för stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Föga förvånande oroade sig många av deltagarna i undersökningen över bristen på sömn, men 90 procent av dem där sömnens längd visade sig vara ett hälsoproblem fanns i gruppen som sov 8 timmar eller mer.

Inte så stor anledning att oroa sig

Men, säger den uppmärksamma läsaren, det utesluter ju inte att mycket sömn bara är ett symptom på en sjukdom och inte själva orsaken.

Korrekt.

Därför gjordes senare en stor japansk försöksstudie där 500 personer följdes i tio år, denna gång extra noga, skriver Svenska Dagbladet.

Men även efter den undersökningen drog forskarna samma slutsats: att den bästa sömnlängden är runt sju timmar per natt och att personer som bara sover fem eller sex timmar inte har så stor anledning att oroa sig.

– Det är bra att det finns noggrannare beräkningar, men vad man experimentellt borde göra är att faktiskt be folk sova längre under ett antal år, men det är så svårt att få folk att ställa upp på det. Man har annat i livet att göra, säger Torbjörn Åkerstedt.