Otroliga sviten: Åkt Vasaloppet 42 gånger

Så fixar du de nio milen Veteranens bästa tips

Han har åkt Vasaloppet 42 gånger och Öppet Spår 19 gånger.

Vad Lars-Erik Persson inte kan om de nio milen mellan Sälen och Mora är inte värt att veta.

– Jag delar in året i före och efter Vasaloppet, säger 71-åringen till Tema Hårdträning.

Till vardags arbetar Lars-Erik Persson som matematikprofessor vid Luleå tekniska universitet.

Resten av tiden? Den läggs helt på Vasaloppet, i alla fall nästan.

– Jag har ju nästan inrättat mitt liv efter Vasaloppet, det och matematiken. Loppet är ju en fantastisk händelse varje år, inte bara ett motionsmål utan också en del av mitt liv, säger han och fortsätter:

– Det finns bara två grupper av människor, de som klarat Vasaloppet och de som inte klarat Vasaloppet.

Åkte bakhalt i debuten

Vi får vrida tillbaka klockan till 1971. Lars-Erik Persson, då 27 år, hade förvisso en del lokala längdframgångar på juniornivå, men aldrig åkt Vasaloppet.
– Jag behövde en utmaning, men det var väldigt tufft minns jag. Då åkte man på träskidor och det var hårdare villkor. Jag hade inte riktigt klart för mig hur det faktiskt skulle bli och åkte på bakhala träskidor hela vägen. Med tre mil kvar var det riktigt jobbigt.

Men Lars-Erik tog sig i mål, ”jag kommer inte ihåg tiden” – och har sedan dess stått på startlinjen vartenda år. Som bäst åkte han på 4,56 1983.

– Sex gånger de senaste åren har jag åkt alla tre långa loppen, Vasaloppet och båda öppna spåren, samma år. Det blir sjunde gången att försöka nu i mars, årets höjdpunkt!

”Stressa inte uppför första backen”

Som rutinerad räv har Luleåbon sett sin beskärda del av åkare gått in i väggen och tvingats bryta, något han själv sluppit.

– Många bryter Vasaloppet av den enkla anledningen att de har för hög målsättning. Tänk positivt, inte hur långt det är kvar utan hur långt du har åkt. Tänk på att det är nära till nästa kontroll med ny energi och lite vila.

För förstagångsåkare kan starten i Sälen vara ett stressmoment, men Lars-Erik lugnar:

– Oberoende var du är i starten, börja lugnt och följ med strömmen. Stressa inte uppför första backen, det är först uppe på myrarna loppet börjar.

Klädde upp frun som kranskulla

Och så var det detta med intresset för Vasaloppet.

För några år sedan blev suget efter klassikern så stor att Lars-Erik tillsammans med två vänner skapade sitt eget Vasalopp – på gatan därhemma.

– Jag åkte 347 varv runt kvarteret, allt finns filmat av en god vän. Hon hade skapat stationer med skyltar som Evertsberg och Mora. Grannarna var ju ut och man fick ju höra en del roliga sanningar. I slutet hade de klätt upp min fru som kranskulla, det var en rolig överraskning.

Publisert:

Ämnen i artikeln