Mobilstrejka – och bli en bättre människa

HÄLSA

Vila från mobilen i jul

Foto: Thinkstock
Låt mobilen klara sig utan dig ett tag.

Ja, vi fattar att du har haft massor att göra och koordinera, med jobb och julstress. Just därför du borde koppla ner nu. Wellness listar fem anledningar till att ta lite ledigt från mobilen.

Ökad närvaro

Vi sägs titta på telefonen cirka 150 gånger om dagen och många beskriver hur de nästan tvångsmässigt måste kolla mobilen. Kanske för att vi är sociala, nyfikna eller i behov av bekräftelse. Men träna på att stå emot impulsen – eller stäng av nätet på mobilen ibland. För när du tar din joggingtur, fikar med en vän eller har en lördag på stan är det mycket

härligare om du faktiskt ÄR DÄR, utan virtuella avbrott.

Du blir artigare

Det är så mycket skönare att träffa en person som inte ständigt blickar ner i mobilen, utan ger dig sin fulla uppmärksamhet. Som lyssnar uppmärksamt, istället för att vara fysiskt där, men ändå inte närvarande.

Du hör hjärtats kunskap

Ibland är det något som känns fel, men du kan inte sätta fingret på dina tvivel. Troligen är det din intuition som talar. Genom att koppla ner nu och då, skänka dig själv lite uppmärksamhet och lyssna inåt tränar du upp din intuition och kan fatta bättre beslut.

Sötare sömn

Det ständiga plingandet från mess som kommer in, vibrationen när någon gillar din bild på Insta. Ja, det finns mycket som drar. Men att pyssla med telefonen innan läggdags gör det svårare att slappna av. Frekventa mobilanvändare löper hela 80 procent högre risk att drabbas av sömnbesvär än låganvändarna, enligt forskning från Göteborgs universitet. Så om du istället lägger telefonen på laddning i köket över natten kommer du att få en lugnare, djupare sömn.

Ökad effektivitet

Tvärtemot vad man kan tro så blir du mindre produktiv av att multitaska (försök inte ens). När du hela tiden växlar mellan att kolla mess och Facebook på mobilen blir du distraherad och ofokuserad. Genom att ibland stänga av mobilen ökar du kreativiteten.

Linda Newnham

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Iphone

Stress