Marie Serneholt: ”För mig passar det bäst att MAXA!”

Foto: Säck, Casall. Sportbehå, Björn Borg. Handskar, Casall. Shorts, Stella sport/Adidas.
HÄLSA

Hon har spelat på USA:s största arenor, lett och tävlat i Melodifestivalen och sänt live-tv varje vecka i ett år.

Men nu är det dags för en ny utmaning. Lyft, snurrar och rullande höfter är nästa projekt.

– Jag vill hitta passionen i dansen igen, säger ”Let’s Dance”-aktuella Marie Serneholt.

TEXT: TOVE BJÖRNLUNDH

 FOTO: MIKAEL GUSTAVSEN

HÅR & MAKEUP: MALENA ALFGÅRDEN

STYLING: ELIN ZETTERLIND MILLERUD

Det är dags att snöra på sig dansskorna för Marie Serneholt. ”Let’s dance” har precis dragit i gång sin tionde säsong. Det är inte första gången hon har blivit tillfrågad men det är första gången som tajmingen är rätt för henne.

– Jag sa till mig själv förra året att om jag får frågan igen så kör jag. Det passar nu, jag kan pussla på ett annat sätt än tidigare. För ska man vara med – då ska man satsa.

Och det märks att hon är sugen. Mellan fotoblixtarna på omslagsplåtningen dansar hon med till musiken.

Foto: Namn: Marie Serneholt.
Ålder: 31.
Familj: Mamma, pappa, storasyster, storebror och pojkvännen Qhristopher Magsino.
Bor: Stockholm.
Yrke: Artist och programledare.
Aktuell: Tävlar i årets”Let’s Dance” tillsammans med dansaren Kristjan Lootus.
T-shirt, NIke. Hopprep, Casall. Shorts, Adidas. Smycken, privata.

– Det känns jättekul att vara med! Jag försök­er komma in i det och vänja mig vid livet som ligger framför mig. För nu kommer jag att dansa jämt! Vilket är superroligt, men också spännande, tufft, slitsamt och svårt.

De latinska rytmerna lockar och hon hoppas på att få prova samba och cha-cha.

– Det är inte så lätt att försöka hitta höfter och inte vara stel som en pinne. Men viljan finns där i alla fall.

Hur mycket tränar ni?

– Man går ut hårt och så ökar man. I början ska man testa på de olika danserna och få i gång kroppen. Jag hittar muskler jag inte visste att jag hade! Sen kommer det nog bli dans nästan varje dag.

Men nybörjare är hon inte. Hon blev handplockad till A-teens efter en audition på Lasse Kühlers dansskola.

– Jag tror att folk förknippar mig med dans. Men jag slutade på min dansskola när jag var 15. Det är 16 år sedan…

Jag undrar om hon inte har en fördel där, hon har ju ändå dansat, men hon påminner om att hon bara hann gå ett par år.

– Och jag har aldrig ens snuddat vid de här danserna innan. Jag har dansat ja, men det här är en stor utmaning för mig.

Känner du att du har press på dig?

– Jag försöker strunta i sånt. Det är klart att man vill gå långt när man har gett sig in i det här. Men det handlar också om att man vill lära sig så mycket som möjligt och ju längre man är kvar desto fler danser får man lära sig.

– Sen skulle det självklart vara kul att stå i final nu när man är med och tävlar.

Varför tackade du ja till program­met?

– När jag var liten hade jag en passion för att dansa som jag har tappat bort under de här åren. Även om man lär sig lite koreografi inför ett uppträdande så är det inte samma sak. Jag ställer upp för att hitta passionen i dansen igen. Det är en once in a lifetime-upplevelse!

Hur mår scennerverna?

– Jag brukar kunna bli rätt nervös. Men jag har lärt mig hantera det och kan omvandla det till positiv energi. De senaste åren har jag kunnat hitta ett lugn i det jag gör. Tänkt att det får gå som det går, säger hon och fort­sätter:

– Jag tror att jag satte orimliga krav på att allt måste vara perfekt. Men med mer övning och erfarenhet så har jag märkt att när det inte blir helt perfekt eller ens blir som man tänkt sig – det är då det blir som bäst.

Och att stå på scen framför en gigantisk publik är inget nytt för Marie. Från A-teens turnéer, via Melodifestivalen och Bingolotto så har hon betat av 16 år med strålkastarljus och direktsändning.

– Mardrömsscenariot är att skada sig. Eller att få en blackout.

Men då får jag väl improvisera! Och gör man bort sig så, so what? Det får man bjuda på. Det är inte hela värld­en, det är bara dans.

Det är Marie som sköter musiken i dag. Hon poserar vant framför kameran medan Beyoncés låt ”Flawless” dunkar ur högtalarna med rader som ”I woke up like this”. 

Foto: Klänning, Diesel.
Basketboll, Soc/Stadium.

Marie skrattar och påpekar att hon minsann inte vaknade så här utan har spenderat tre timmar i sminket innan plåtningen. (Det må vara sant, men jag har redan förbannat mig själv för att jag snoozade i stället för att tvätta håret i morse.)

Men man kan inte undgå att notera hur vältränad hon ser ut. Hennes Instagram skvallrar om att det är svettiga pass med proffs-PT:n Mårten Nylén som ligger bakom magrutorna.

– Han ger så mycket energi, man går alltid därifrån med ett leende. Det är det jag tycker att träning ska handla om, att man har kul samtid­igt.

Marie beskriver sig själv som en periodare när det kommer till träning. Ibland blir det ett pass i veckan och vissa perioder kan det bli fyra eller fem.

– Det kan vara svårt att hitta ork­en när man har mycket jobb. Men när jag hittar den balansen då mår jag som bäst. Jag är nöjd om jag får till två pass i veckan.

Väl på gymmet är det blandat kondition och styrka som gäller, gärna pulshöjande cirkelträning.

– Jag kör hellre intervaller – vilar och maxar om vartannat, än att nöta på ett löpband. För mig passar det bättre, jag tror aldrig att jag kommer bli någon maraton­löpare.

Tillsammans med kampsportsprofilen Musse Hasselvall ledde hon i höstas ”Get started”, ett webbtv-program om att hitta nya träningspassioner och uppnå sina mål.

Du ses i många träningssammanhang just nu, vill du jobba mer mot fitness­världen?

– Det är nog bara mer synligt nu med sociala medier, jag har alltid varit aktiv. Jag tycker det är kul med träning och att inspirera andra men jag jobbar inte för att bli någon slags träningsguru, det är mer av en hobby för mig.

Ambitionen för Marie är att fortsätta jobba med tv.

– Jag håller på med en del projekt som inte är officiella ännu, men jag kommer inte kliva in i studion och spela in nytt material.

Det är nog inte ett vanligt nio till fem-jobb som väntar i alla fall. Det har aldrig hänt hittills. Hon började turnera med A-teens redan i slut­et av nian och sköt upp gymnasiet för att satsa på karriären.

– Det var ett stort beslut för mig. Men när jag såg hur mycket vi skulle ha att göra med A-teens så insåg jag att jag inte kunde ha både skolan och karriären och göra det ordentligt.

Från början var planen att de skulle turnera i Sverige över sommaren. Men det gick bättre än vad någon hade trott och förfrågningarna från omvärlden rasade in. När det gick som bäst reste de 300 dagar om året.

Foto: I Maries träningshörlurar
”Tsunami” – Dvbbs
”#thatpower” – Will.I.am, Justin Bieber
”Pound the alarm” – Nicki Minaj
”Antidote” – Swedish House Mafia
”Set it off (Thefatrat remix)” – Diplo

– Våra resor till Sydamerika var extrema. Första gången åkte vi till Chile. Vi hade blivit förberedda på att det hade gått väldigt bra för oss där men vi visste inte alls vad som väntade. Tusentals fans väntade på flygplatsen och vi fick slussas ut genom en hemlig bakväg. När vi åker på motorvägen kör en bil upp jämsides med oss och en journalist hänger ut genom vindrutan och försöker intervjua oss – livs­farligt! Framme vid hotellet väntade mängder av fans.

– Det är sådant som man aldrig trodde att man skulle vara med om. Det var kravallstaket, beväpnade vakter och poliseskort även om vi bara skulle till en restaurang. Det var bisarrt.

I Sverige var de stora men det var inte samma hysteri som utomlands.

– Det var väldigt skönt. Hade man haft det där galna jämt hade det nog varit rätt läskigt och påfrestande. Vi fick godbitarna där man kunde sticka i väg två veckor till hysterin. Sen kom man hem och det var som vanligt, man behöll fötterna på jord­en.

– Det är konstigt för mig att prata om det, som om det fortfarande inte riktigt sjunkit in. Det gör nog aldrig det.

När omslaget och dagens fem olika outfits är fotade och klara drar hon på sig en mörkblå mjukisdress. Vi glider ner på ett kafé på Kungsholmen och får lunch­sällskap av pojkvännen Qhris Magsino.

– Vi ses på bild tillsammans men det privata i vår relation vill jag hålla privat. Det är viktigt att ha något som bara är ens eget, säger hon med ett lurigt leende när jag försöker luska i hur de träffades.

De är synkade, ser så där härligt kära ut och pratar i munnen på varandra om vilka serier som är bäst just nu. Vi lovar dyrt och heligt att inte ge några spoilers till Marie som fortfarande är på första säsongen av ”Game of thrones”. Det går så där.

– Det är så skönt att bara stänga in sig i lägenheten i mjukiskläder och köra seriemaraton. Det behövs såna dagar ibland.

Det låter som en motpol till den Marie man oftast ser i glammiga klänningar på röda mattan eller i tv-rutan.

– Det finns fortfarande en viss bild av mig, även om den har lättat de senaste åren. Jag orkar inte visa eller bevisa för folk vem jag är, det får de upptäcka själva. Ser man bara bilder eller en musikvideo… Så är man ju inte på riktigt.

Så vad är viktigt för den riktiga Marie?

– Mina närmaste; familj, pojkvän och vänner. Mitt jobb får mig att må bra. När man hittar balans i liv­et mår jag bra – det känner jag att jag har gjort.

3 höjdpunkter i karriären

UPPESITTARKVÄLL MED BINGOLOTTO

Det var stort för mig, jag tänkte på det direkt när jag tackade ja till Bingolotto. Det är en sådan stark jultradition för många. Hemma har vi

i familjen alltid suttit uppe och spelat tillsammans. Det var ett hedersamt uppdrag och jag var stolt över mig själv när jag hade tagit mig igenom den här sändningen på 4,5 timmar förra julen.

USA-TURNÉERNA MED A-TEENS

Från slutet på 1999 till början av 2001 turnerade vi i USA. Vi var förband åt Britney Spears och N’Sync – det här var när Britney var som allra störst.

Vi spelade på gigant­iska arenor, som i Las Vegas, det känns

fortfarande overkligt.

NÄR VI SPELADE IN ”SCHOOL’S OUT” MED ALICE COOPER

Det var väldigt kul när Alice Cooper kom till Stockholm och spelade in en ny version av låten ”School’s out” med oss. Rocklegend­aren satt där i Polar­studion och hängde med oss i A-teens?! Så himla otippat!

Men han var var så gullig, en riktig mysfarbror som gick omkring med lovikkavantar som han köpt i Gamla stan. Det var bisarrt men otroligt roligt.

Foto: Byxdress, Adidas. Skor, K.Cobler/Scorett.

Wellness enligt Marie

BALANS Jag mår bra när jag är i bal­ans. När man kan släppa kraven och hitta just det man mår bra av. Det kan handla om

relationer, jobb, mat eller träning. Det finns ingen mall som funkar för alla men när man hittar harmonin mår man bra.

MÅ BRA INIFRÅN OCH UT Det syns så väl på en när man mår bra på riktigt. Hälsa för mig handlar om att må bra både på ut- och insidan.

GLÄDJE Att hitta glädje i det man gör, vad man än gör. Träning ska vara glädjefullt. Det kan vara att hitta en ny träningsform man gillar eller en träningskompis. 

ARTIKELN HANDLAR OM