”Jag vill få fina ögonfransar”

Av: Petra Weiss

Publicerad:
Uppdaterad:

Skönhetsredaktören svarar på dina frågor

Foto: Colourbox

Skönhetsredaktören Petra Weiss svarar på läsarnas frågor

Fråga mig Är det något du undrar över? Skicka dina frågor till: petra.weiss@aftonbladet.se

Innan jag väntade min son gjorde jag en fransförlängning. När jag sedan blev gravid kunde jag inte ligga ner och kunde då inte göra någon ny fransförlängning. Nu känns det som om mina egna ögonfransar nästan är borta och jag har liksom alltid haft rätt schysta fransar när jag har haft en bra mascara. Fransextension ska ju inte påverka den egna kvaliteten när fransarna väl har växt ut igen, men det känns så. Jag tänkte prova ett fransserum för att få tillbaka mina fransar, men jag är skeptisk till om det verkligen fungerar. Har du något bra tips på något bra märke?

Linda

SVAR: En del har fått problem av limmet som används, med utslag och svåra problem. Enligt en engelsk studie vid College of Optometrists kan ögonfrans­förlängning göra så att frans­arna ramlar av och det kan också orsaka bakteriella infektioner och svampinfektioner. Därför ska du avvakta ett tag och se om dina fransar tar fart igen, men sätt inte på några nya fransförlägningar igen. Låt hellre dina egna fransar få ta igen sig ett tag så att du ser om de blir som vanligt igen. När det gäller fransserum så har jag testat Neulash som verkligen är jättebra. När du ska köpa ett serum ska du se till att köpa ett med den nya formulan utan prostaglandinanaloger.

”Jag brände mig rejält i solen!”

Jag har varit bortrest på Cypern i två veckor, och använde inte solfaktor sista dagen då det var som allra varm­ast. När jag kom tillbaka till Sverige vaknade jag upp med ett svullet öga och ett brännskadat ansikte.

Jag testade att täcka det med foundation men då synt­es det typ ”gropar” und­er den skadade och torra hud­en. Vad ska jag göra? Nu har det brända och torra blivit brunt!

Diana

SVAR: Det låter som om du brände dig rejält när du solade, vilket kan ge exakt såna symtom som du nämner. Det enda du ska göra nu är att försöka hålla dig borta från solen och smörja in huden med en lugnande, återfuktande hudkräm så ofta som möjligt. Så småningom kommer det torra att flaga bort men risken är att du bränt dig så illa att du får bestående bruna pigmentfläckar. De kan du dessvärre inte åtgärda nu, utan du får vänta till i höst med det. Då kan du i så fall gå till en laserklinik och få konsultation av en hudläkare om hur du ska gå till väga för att ta bort pigmentfläckarna. Men just nu ska du vara extremt noga med solskyddsfaktor när du är utomhus!

”Vilket rouge ska jag välja?”

Snälla Petra, kan du tipsa mig om hur jag ska välja rätt rouge? Jag tycker att jag passar bättre i rosa nyanser, men mina vänner brukar säga åt mig att jag är snyggare i korall/orange toner. Så nu vet jag inte vad jag ska välja. Hur ska jag veta vad som är rätt nyans för mig?

Villrådig

SVAR: Om du tycker att du är snygg i rosa så ska du ha rosa! Men allmänt brukar man säga att om du har blek porslinshy så passar blekrosa eller pastellig aprikos bäst. Blek hud passar bra i sandigt rosa nyanser, medium i rosa nyanser som går mot brunbeige och mörk hud är snyggt i plommon, guldbrunt eller djuprosa. Lycka till i nyansjakten!

Läs mer!

Följ mig på bloggen: bloggar.aftonbladet.se/skonhetsredaktorerna

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN