”Är kokosolja bra för mig?”

Träningsexperten Annika Sjöö svarar på läsarnas frågor

Annika Sjöö svarar

Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka mig dina frågor på: annika.sjoo@aftonbladet.se
Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka mig dina frågor på: annika.sjoo@aftonbladet.se

FRÅGA: Jag har alltid varit rädd för fettet i maten. Stämmer det att jag inte be­höver vara det längre?

För jag har nämligen hört att till exempel kokosolja kan vara bra för min fettförbränning, är det verkligen så?

Hälsningar Ebba

SVAR: Förr var vi rädda för fett, nu är vi rädda för kolhyd­rater. Jag tycker egent­­ligen inte att vi behöver vara rädda för varken fett eller kolhydrater om vi väljer de bra sorterna!

Just när det gäller fettet och kokosoljan så har du faktisk rätt. När du tänker på kokosolja så kanske du tänker att kokosoljan är ett mättat fett. Och mättat fett bör vi ju inte äta för mycket av! Det stämmer att kokos­oljan till största delen består av mättat fett, men det vi bör bli uppmärksamma på är att det är skillnad på mättat och mättat fett.

De mättade fetterna delas in i tre olika grupper beroende på hur långa fettsyrorna är. Det finns LCT (long chain triglycerides), MTC (medium chain triglycerides) och SCT (short chain triglycerides). Som du hör av namnen handlar det alltså om långa, medellånga och korta fettsyror. Av dessa är det framförallt de långa fettsyrorna man ska vara lite försiktig med, och det är de som lättast lagras som fett i kroppen. De medel­långa och korta fett­syrorna förbränns däremot lätt i kroppen och är bra för din fettförbränning. Kokosoljan innehåller dessa och är som du skriver till och med bra för din fettförbränning.

Kokosoljan sägs också ha många andra goda egen­skaper som till exempel att stabilisera blodsocker­nivån, underlätta upptaget av näringsämnen, ge snabb energi och stärka vår tarmhälsa.

Annika Sjöö

Publisert: