”Är kokosolja bra för mig?”
Träningsexperten Annika Sjöö svarar på läsarnas frågor
Annika Sjöö svarar
FRÅGA: Jag har alltid varit rädd för fettet i maten. Stämmer det att jag inte behöver vara det längre?
För jag har nämligen hört att till exempel kokosolja kan vara bra för min fettförbränning, är det verkligen så?
Hälsningar Ebba
SVAR: Förr var vi rädda för fett, nu är vi rädda för kolhydrater. Jag tycker egentligen inte att vi behöver vara rädda för varken fett eller kolhydrater om vi väljer de bra sorterna!
Just när det gäller fettet och kokosoljan så har du faktisk rätt. När du tänker på kokosolja så kanske du tänker att kokosoljan är ett mättat fett. Och mättat fett bör vi ju inte äta för mycket av! Det stämmer att kokosoljan till största delen består av mättat fett, men det vi bör bli uppmärksamma på är att det är skillnad på mättat och mättat fett.
De mättade fetterna delas in i tre olika grupper beroende på hur långa fettsyrorna är. Det finns LCT (long chain triglycerides), MTC (medium chain triglycerides) och SCT (short chain triglycerides). Som du hör av namnen handlar det alltså om långa, medellånga och korta fettsyror. Av dessa är det framförallt de långa fettsyrorna man ska vara lite försiktig med, och det är de som lättast lagras som fett i kroppen. De medellånga och korta fettsyrorna förbränns däremot lätt i kroppen och är bra för din fettförbränning. Kokosoljan innehåller dessa och är som du skriver till och med bra för din fettförbränning.
Kokosoljan sägs också ha många andra goda egenskaper som till exempel att stabilisera blodsockernivån, underlätta upptaget av näringsämnen, ge snabb energi och stärka vår tarmhälsa.
Annika Sjöö