Studie banar väg för alzheimervaccin

Hälsa

En ny svensk studie, som presenteras på onsdagen, kan innebära ett genombrott i kampen mot Alzheimers sjukdom.

Åtta av tio försökspersoner utvecklade antikroppar mot beta-amyloid,ett ämne som dödar hjärnceller och orsakar sjukdomen, skriver DN.se.

Det finns två viktiga resultat med den här studien. Patienterna har bildat antikroppar, samtidigt som de inte har fått några biverkningar, säger Kaj Blennow vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Biverkningar

Redan för tio år sedan gjordes de första testen på människor av ett vaccin mot alzheimer. Den gången fick försöken avbrytas efter allvarliga biverkningar och sedan flera av försökspersonerna drabbats av hjärninflammation.
Skillnaden mellan den studien och den nya som nu har genomförts, är att man i den nya inte har använt hela de drygt 40 aminosyror långa beta-amyloidpeptiderna, utan bara utvalda delar. Det har påverkat det skadliga beta-amyloidet utan att ge allvarliga biverkningar.

Mild till måttlig

Studien har genomförts under ledning av professor Bengt Winblad vid Karolinska Institutets Alzheimercentrum i Huddinge tillsammans med hjärnforskare i forskarnätverket Swedish Brain Power.
Ett vaccin baserat på denna studie skulle i framtiden i första hand kunna användas av patienter med mild till måttlig Alzheimer.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa