Så dödar cigaretterna din kropp när du röker

Experten: ”Bombarderas med giftiga ämnen”

Varje gång du tänder en cigarett frigörs 8 000 ämnen, många av dem ytterst giftiga och i en koncentration som är skrämmande hög.

Och det är just den – röken – som gör att cigaretter dödar ungefär 8 000 svenskar varje år.

– När du tar ett halsbloss fullständigt bombarderas din kropp med giftiga ämnen, säger Hans Gilljam, professor i Folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet och Sveriges ledande tobaksexpert.

Cancer, stroke, hjärt, och kärlsjukdomar och mycket, mycket  mer. Som rökare löper du mångfalt större risk för att drabbas av en mängd olika sjukdomar och det kommer troligtvis att bli din dödsorsak. Varje år dödar cigaretterna ungefär 7 000 svenskar och ytterligare 800 för av passiv rökning. I Europa är rökning den vanligaste dödsorsaken av alla och läkemedelsbolaget Glaxosmithklines sammanställning av rökningens dokumenterat negativa hälsoeffekter, som du hittar här intill, är skrämmande läsning.

"Absolut farligast och skitigast"

Och enligt professorn och tobaksexperten Hans Gilljam är det just röken som är den stora boven.

– När du tar ett halsbloss fullständigt bombarderas din kropp med giftiga ämnen. Hela 8 000 förbränningsgaser frigörs och du andas in dem, vissa i hoa koncentrationer. Flera är direkt giftiga. Det finns många sätt att få i sig nikotin på, men rökning är det absolut farligaste och skitigaste av dem, säger han.

Bland de giftiga substanserna som du får i dig när du andas in cigarettrök återfinns bland annat den giftiga kolmonoxidgasen och en mängd olika cancerogena ämnen.

– Det är de två sakerna man normalt brukar titta på eftersom de gör den tydligaste skadeverkan. Men det är naturligtvis otrolig svårt att säga vilken av de 8 000 substanserna som gör vad. Det spelar egentligen en sekundär roll, eftersom du ändå får i dig allihop när du röker, säger Hans Gilljam.

Minimedia

Publisert:

Ämnen i artikeln