Lockpriserna kan förbjudas

Av: 

Emma Gårdsäter

Hälsa

De alkoholrelaterade dödsfallen har fördubblats på 15 år i Storbritannien. Regeringen vill nu ta krafttag mot utvecklingen, och kan komma att förbjuda ”Happy hour”-traditionen.

– Det låter som en bra idé, säger Holger Theobald, svensk alkoholforskare.

Storbritanniens regering är orolig för att alkoholdrickandet ökar, särskilt bland landets unga. Nu överväger man att införa ett förbud mot Happy Hour, det vill säga lägre priser under vissa timmar på barer och restauranger, Beskedet kom från regeringens talesman på söndagen, skriver AP.

Leverskadorna ökar

Organisationen the British Liver Trust, som arbetar med att förhindra leverskador, varnar för att dessa skador ökar bland ungdomar.

– Vi ser en kraftig ökning av dödsfall bland människor i 20-30 årsåldern. Detta tyder på att vi kommer ha ett stort problem under många år framöver, säger Imogen Shillito, talesman för organisationen, som menar att lockpriserna gör att unga har råd att dricka mer.

Nationell statistik visar att de alkoholrelaterade dödsfall generellt ökat stadigt i Storbritanien. Mellan 1991 till 2006 har dessa dödsfall mer än fördubblats.

Den brittiska regeringen har även planer på en omfattande informationskampanj för att minska drickandet.

Svensk forskare positiv

I Sverige har vi förbud mot alkoholreklam i syfte att minska drickandet. Holger Theobald, alkoholforskare på Karolinska Institutet, menar att Happy Hour också är en form av marknadsföring och att det förmodligen får oss att dricka mer än vi hade tänkt.

Ett förbud mot Happy Hour tror han skulle ha en viss effekt i kampen mot alkoholrelaterade sjukdomar.

– Det låter som en bra idé. Lockpriser kan göra att man dricker mer tidigare på kvällen och då dricker man mer även senare. Låga priser kan också locka grupper som annars inte skulle ha druckit, säger han till Aftonbladet.se.

Våra vanor förändras

De senaste åren har alkoholkonsumtionen ökat i Sverige enligt Holger Theobald.

– Det beror dels på att tillgängligheten har ökat med införseln från andra länder. Men det beror också på att det har blivit modernt att dricka vin och öl. På 60-70-talen var det ganska ovanligt att man drack vin. Det kommer in nya vanor från andra länder och det förändrar vårt drickande, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert: