Bli inte knäckt av kneget

HÄLSA

Fokusera på det friska och må bättre.

Det är modellen för att fixa jobbet och alla krav utan att bli sjuk.

Hälsa hjälper dig att träna mentalt.

Foto: rätt tänkt. Genom att ändra sitt sätt att tänka går det att förvandla sig själv från surpuppa till en mer harmonisk människa på jobbet.

I dag ligger Sverige

på 17:e plats över världens rikaste länder. Men det finns ett stort hot. Ohälsa och det ökande antalet sjukskrivningar. Enligt Konjunkturinstitutet kommer sjukskrivningarna att kosta minst 20 miljarder kronor i år.

Blir vi sjuka på jobbet?

– Ja, till viss del är det så. Men det finns mycket som chefer och medarbetare kan göra tillsammans för att skapa en friskare arbetsplats, säger Bosse Angelöw, docent och socialpsykolog vid institutionen för samhällsvetenskap vid Växjö universitet.

Nyligen har hans nyskrivna bok ”Friskare arbetsplatser” kommit ut. Han menar att svenskarna kan må bättre genom att man skapar friska arbetsplatser och arbetar med hälsosamma tankesätt. Ungefär 200 arbetsplatser har använt sig av hans metod för att sänka sjukfrånvaron.

Ändra ditt sätt att tänka

– Jag använder en modell som jag kallar 80/20-modellen. Den går ut på att jag till 80 procent fokuserar på

möjligheterna, det friska, och 20 på det sjuka, säger Bosse Angelöw.

Det handlar alltså om att ändra sitt sätt att tänka. Att i tanken förvandlas från en negativ surpuppa till en mer harmonisk och glad människa. Ett exempel är att fråga sig hur du mår på en 10-gradig skala. Om du svarar 3, hur mådde du när du låg på 7 och hur ska du komma dit igen?

– Försök komma ihåg hur det kändes när du mådde bra. Fråga dig vad du vill ha mer av i ditt liv för att må bra.

Receptet är alltså att du ska tänka på hur du vill må, inte på att du är sjuk. Fundera på vad siffran sju står för lika väl som vad siffran 2 kan innebära. Du kan också göra en plussida för dina tankar om din arbetsplats. Lyft fram det som är bra.

– Gör sedan en framgångsanalys med din chef. Se

möjligheterna och få med de andra på avdelningen.

Ett annat exempel handlar om ditt barn som kommer hem från skolan och tar av

sig jacka och skor. Jackan hamnar på kroken medan skorna ligger i en hög framför dörren.

– Då säger vi ofta ”Har jag inte sagt åt dig att ställa upp skorna på hyllan?” istället för att säga ”Vad bra att du hängde upp jackan”.

”Vänd på perspektiven”

Exemplet kan mycket väl översättas till arbetslivet. Din chef tittar på vad du gjort för fel under dagen i stället för att ge dig beröm för det som blev rätt.

Hur ska det här göra oss friskare?

– Vänd på perspektiven, tänk positivt i stället för negativt. Överdriv inte händelser och skapa inte ett katastroftänkande. Efter ett tag mår du bättre, säger Bosse Angelöw.

Det viktiga är att låta det positiva genomsyra hela organisationen och inte glömma bort att fira när det går bra.

Men vad gör man med sura Bettan som alltid gnäller?

– Säg till henne att ”Låt oss pröva om din eller min modell håller”. Ni kommer att se att ni faktiskt kompletterar varandra.

Vinn boken Friskare arbetsplatser

Malin Byström

ARTIKELN HANDLAR OM