Man får visst cancer av snus

Hälsa

Snus ger visst muncancer. Det visar en ny svensk rapport om åtta vanesnusare som drabbats av cancer under läppen där prillan legat.

- Jag är övertygad om att det finns betydligt fler fall, bara man letar, säger professor Jan Hirsch som presenterar fallen på den pågående tobakskonferensen i Stockholm.

NY SVENSK RAPPORT Professor Jan Hirschs rapport visar ett samband mellan snusning och cancer. "Jag klarar inte den här cynismen längre, när man prackar på barn snus som något ofarligt", säger han.
NY SVENSK RAPPORT Professor Jan Hirschs rapport visar ett samband mellan snusning och cancer. "Jag klarar inte den här cynismen längre, när man prackar på barn snus som något ofarligt", säger han.

De drabbade var alla äldre män som snusat i genomsnitt femtio år innan cancertumörer utvecklades i munnen.

- Att männen fick tumörerna exakt på det ställe i tandköttet där de brukade placera sin prilla talar för ett samband, säger Jan Hirsch.

Att samtliga fall upptäckts på de orter man aktivt letat, tyder på att fler borde hittas om man vidgade sökområdet menar han.

Ofarligt som äpplen

- I dag finns ingen rapportering av sådana här fall. Man frågar helt enkelt inte om patientens bakgrund när han kommer in med sin tumör.

Till vardags arbetar Jan Hirsch på folktandvårdens käkkirurgiska klinik vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han är upprörd över den senaste tidens debatt.

- Jag förstår inte varför vissa läkare går ut med budskapet att det inte är farligt att snusa, när vi alla vet hur skadligt det är. Vad är syftet?

Att snus orsakar såväl hjärt- och kärlsjukdomar som diabetes är helt klarlagt. Stötestenen i dag är om snuset orsakar cancer.

I länder som Indien och Sudan där tobakstuggandet är utbrett är muncancer en av de vanligaste cancerformerna. Men tobaksindustrin hävdar att det svenska fuktiga snuset är annorlunda. Inte farligare än att äta äpplen.

Och i två tidigare svenska studier har läkarna inte kunnat finna något samband mellan snusande och cancer i munhålan.

Sponsrad forskning

- Inte så konstigt. Båda sponsrades av tobaksindustrin. Statistiker tolkar resultaten helt annorlunda, berättar Jan Hirsch.

Enligt de statistiker som gått igenom resultaten i efterhand löper före detta snusare tio gånger högre risk att drabbas av cancer.

Men cancervarningen som togs bort från snusdosorna lyser fortfarande med sin frånvaro.

- Jag klarar inte av den här cynismen längre, när man prackar på barn snus som något ofarligt. Förpackar det i fina dosor, portionsförpackningar och light-varianter som lockar, utbrister han och vet att han utmanar en mäktig industri.

Under gårdagens seminarier var tobaksindustrin den största representerade gruppen med över tjugo medarbetare på plats.

30 cancerframkallande ämnen

Caroline Hougner

ANNONS

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa