Studier: Singellivet är bättre för hälsan

avKarin Holmberg

HÄLSA

Lever du singelliv?
Grattis!
Nya studier visar att det faktiskt är bättre för hälsan att vara singel – av flera olika anledningar.

Foto: Johnér

I en artikel på sajten Popsugar har man listat tre anledningar till varför just singellivet är bättre för hälsan än att leva i ett parförhållande. Håller du med?

De sover bättre

En av anledningarna till varför singlar har bättre hälsa än de som lever i par är att de sover bättre. Och då är det inte antalet timmar sömn de räknar utan att singlarna får uppleva ostörd sömn. När ingen annan vänder sig i madrassen, snarkar eller pratar i sömnen är det lättare att få till de där ostörda timmarna när kroppen får återhämta sig efter dagens upplevelser.

Singlar tränar mer

Men det är inte bara det faktum att singlar får sova bättre som gör att de har bättre hälsa. Studier har även visat att singlar tränar mer än gifta personer. Anledningen tros vara att de som är gifta prioriterar familjelivet framför den egna träningen medan singlar bara har sin egen tid att ta hänsyn till.

Har lägre BMI

Samma studie visar även att singlar har ett lägre genomsnitts BMI än gifta personer. Det där med sambokilo verkar alltså inte helt taget ur luften. Lite förvånande är det dock att samma studie samtidigt visar att gifta par äter mer hälsosamt – åtminstone männen.

Är mer självständiga

En annan aspekt som Popsugar lyfter till singlarnas fördel är att de är mer självständiga och mår bättre psykiskt än de som lever i tvåsamhet.
Att inte behöva rätta sig efter någon annans livsval eller beteende lyfts som de stora fördelarna för singlarnas välmående.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sömn

Träning