Spiralen höll på att kosta mig livet

Nätläsarna berättar om hur de drabbades av att använda spiral

Lotta: Satte in en spiral 1976 och efter 1 vecka !!! vandrade den vidare i kroppen och gjorde att jag fick störblödningar vilket ledde till att jag var nära döden. Läkarna skulle operera bort spiralen men den hade gått genom livmoderväggen och ut i ett tomrum mellan livmorden och ändtarmen.

Spiralen satt kvar i kroppen till 1989 då jag kontaktade en homeopat som med medicin fick tillbaka den till ursprungsläget... och min dåvarande gynekolog fick syn på den vid en rutinkontroll. Då bestämdes att jag skulle ta ut den och det gjordes med lokalbedövning och då, efter 13 år var den borta. Hela denna tiden sade läkarna till mig att tänk på att det inte skyddar mot gravidet, vilket var precis vad den gjorde. Under mina bästa år (25-38) kunde jag alltså inte bli gravid på grund av detta.

Birgitta: Jag är 45 år och har haft spiral under två korta perioder med flera års mellanrum. Varje gång har jag fått cellförändringar som försvunnit av sig själv sedan jag fått spiralen uttagen.

Läkarna förnekar att det finns ett samband mellan spiralerna och cellförändringar. Det är nu 19-20 år sedan senaste spiralen plockades ut och efter det försvann cellförändringarna och jag har inte haft några fler.

Jag är övertygad om att cellförändringarna jag hade berodde på spiralerna.

Michelle: Jag fick spiral insatt 1978 (jag var nyss fyllda 17 år!!) efter att jag fött barn och 6 månader senare åkte jag in akut på sjukhus för vad dom trodde var blindtarmen (som dom opererade bort) men det visade sig vara äggledarinflammation.....vid operation ska man vara uppe och röra på sig så fort som möjligt och vid äggledarinflammation är det jätteviktigt att man förblir totalt stilla......vilket har lett till att jag idag är steril

Nu har jag tur som inte vill ha fler barn.....men OM jag hade velat det.....då hade jag stämt de ansvariga jag med......man kan inte leka med folks liv på detta sätt.

Birgitta: På 80-talet använde jag spiral. Blev gravid trots denna. Fick utomkvedshavandeskap som brast och höll på att kosta mej livet. Opererades i sista sekunden och dom skar bort ena äggledaren.

Gunnel: Jag vill faktiskt tala om att att spiral också kan fungera utmärkt. Har haft spiral sedan andra barnet föddes 1984, jag var då 31 år, och under dessa år har jag inte märkt av den alls. Jag har inte blivit gravid och jag har mått bra .

Erika: Jag har antagligen blivit skadad av en s.k. hormonspiral som jag satte in 1994. Efter ett år hade jag gått upp över 35 kg (!) utan att för den skull leva eller äta annorlunda än tidigare. Jag tog ut den 1995, men än idag fungerar fortfarande inte mina menscykler utan att äta hormontabletter (jag är 31 år).

Ann-Kristin: Jag och flera av mina vänninor fungerade som "försökskaniner" när koppar T -spiralen lanserades i början av 70-talet. Nästan alla fick vi svåra infektioner och sammanväxningar. Flera har förblivit barnlösa, några har genomgått provrörsbefruktning och jag har opererats. Mina äggledare var helt obrukbara - den ena fastvuxen i bäckenet och den andra kunde man lösgöra och flytta i rätt läge. Jag hade ett halvår på mig att bli gravid - men bedömde chanserna till mellan 5 och 8 %. Jag hade tur och blev med barn. Jag hade dessutom förmånen att få sveriges (och Schweiz) skickligaste läkare inom området -den som haft mest framgång med sk tubarplastikoperationer.

Anna: Min mamma satte in en spiral när jag var ca 3-4 månader och sedan dess har hennes liv inte varit sig likt. När spiralen sattes in så kände hon genast att något var fel. Det gjorde frukansvärt ont och hon svimmade.

Gynekologen sa att hon var fånig som inte tålde lite. Mamma kände sig därför dum och gick hem med sitt onda som på intet vis blev bättre. Tvärtom. Efter ca 2-3 månader var hon så sjuk att hon togs in akut. Man konstaterade att hon hade inflammation i buken samt i livmodern.

Spiralen kunde man dock inte hitta. Efter två operationer (hon höll på att förlora livet under den ena) samt flera röntgenundersökningar hittade man spiralen i buken. Den hade redan när den sattes in perforerat livmodern och hade sedan vandrat in i buken där tarmar och nerver skurits sönder. Hon har operats minst 10 gånger bara pga de direkta skador hon åsamkades av spiralen, lever idag med konstant smärta, kan inte gå mer än några meter utan kryckor och är förtidspensionerad. hon äter så mycket mediciner per dag att hon inte kan ha alla piller ens i den där röda lådan som cancerpatienter får för att hålla reda på sina mediciner. Den räcker inte till helt enkelt.

Hjälp av staten har hon inte fått. Inte ens med hemtjänst.

Maria: Jag måste berätta att det bästa som har hänt mig var när jag fick min kopparspiral. Efter två barn och p-piller i ca 15 år böt jag till spiral och det gjorde att min mans och mitt sexliv förbättrades enormt.

Hade jag vetat att min "lust" skulle bli så mycket större utan p-piller hade vårt samliv sett helt annat ut efter min yngsta sons födelse för 10 år sedan. Jag hade ingen aning om att p-piller kunde inverka så negativt på lusten. Dagens spiraler är säkert betydligt säkrare än när de kom på 70-talet.

Publisert: