Klara, färdiga, slå!

Trenden märks på de flesta stora gym.

Aerobicstjejer som söker nya, tuffare utmaningar.

Med boxhandskar på händerna.

Kampsporter som innehåller boxningsrörelser slog igenom på allvar i USA för några år sedan. Sverige hakade på. Fitnessrörelsen utbildade många nya instruktörer.

- Runt om i Sverige har tusentals unga tjejer den senaste tiden börjat träna boxercise eller andra liknande tekniker, säger Danne Högmyr på Starfight Gym i Stockholm.

Bra mot stress

- Boxercise, till exempel, är både jobbigt och roligt. Tjejerna får slita lite mer med kroppen, de gillar att slå, skrika och ta ut sina aggressioner på padsen och sandsäckarna.

Oavsett om man gillar boxning eller inte så har träningen med handskar många fördelar. Du får både kondition, koordination, balans, styrka och rörlighet. Träningen sägs också vara bra mot stress, ge ökad självkänsla och ökat självförtroende.

Kan träna ihop

Tjejer och killar kan träna ihop rent fysiskt, däremot boxas de sällan med eller mot varandra.

De fitnesstjejer som vill utvecklas med boxhandskar på händerna bru-

kar söka sig till diplomboxningen, damboxningen eller thaiboxningen.

Aysu: Jag är inte längre rädd för att gå ut ensam på kvällen

Namn: Aysu Yüksel

Ålder: 16

Längd: 160 cm

Vikt: 50 kilo

Gren: Thaiboxning

Yrke: Studerande

Tränar: 3–4 gånger i veckan.

Aysu Yüksel, 16, har åkt på stryk några gånger. I dag är hon inte rädd för att gå ut ensam på kvällarna.

– Nu sparkar jag tillbaka. Om det behövs.

Aysu, som bor i Sätra i Stockholm, är en liten nätt, men vältränad tjej. Den före detta simmaren och basketspelaren lärde sig thaiboxning som självförsvar.

– Jag gillar hela miljön i boxningslokalen, det flödar av energi, säger 16-åringen och sneglar på några av proffsboxarna. Här är det lätt att ta ut sina aggressioner och bygga upp ny, positiv energi.

– Thaiboxning är otroligt roligt. Många tjejer kommer att fastna direkt, bara de vågar prova på. Okej, vi sparkar varandra ganska hårt ibland, men bara när vi har ordentliga skydd. Faktum är att jag oftare var skadad i basket.

Killarna i Thorildsplans gymnasium tycker att Aysu är tuff. De vill gärna ”gå en match”, men blir spaka när de inser vem de utmanat...

– Pappa är stolt. Han var själv boxare en gång, säger Aysu.

I dag känner hon sig säker på stan. Hon kan försvara sig.

– En dag i livet kommer jag att få användning av min kunskaper, det vet jag.

Cattis: Det händer att jag blir utmanad på stan

Namn: Catharina Strandberg

Ålder: 19

Längd: 173 cm

Vikt: 67 kilo

Gren: Damboxning

Yrke: Studerande

Tränar: 5-8 gånger i veckan

När Cattis vräker in några tunga slagserier på sandsäcken sneglar killarna på gymet över axeln.

– Det händer att jag blir utmanad på stan, säger Catharina Strandberg, 19. Men jag ger mig aldrig in i några gatuslagsmål.

Cattis började, som så många andra tjejer, med boxercise. Hon gillade den tuffa träningen och skaffade sig boxhandskar.

I nästa kurs, diplomboxningen, sparrade hon mot andra nybörjare. I dag är Cattis medlem i Amazona BK, en ”riktig” boxningsklubb.

– Tufft, men himla kul, säger Cattis, som redan gått tre matcher i weltervikt, med resultatet en vinst och två förluster.

– Mitt mål är att bli så bra som möjligt, helst komma med i landslaget. Ja, jag blev otroligt inspirerad när de svenska tjejerna vann fyra medaljer i det historiska, första boxnings-VM för damer i december i fjol.

Cattis säger att hon älskar att träna hårt – styrka, kondition, hela kroppen. Högsta lycka är att få in bra poänggivande slag under matcherna.

Jenny: Killarna tycker det är häftigt med tjejer som boxas

Namn: Jenny Jönsson

Ålder: 24

Längd: 170 cm

Vikt: 64 kilo

Gren: Boxercise

Yrke: Snart färdig jurist.

Tränar: 4 gånger i veckan

Jenny Jönsson, 24, slår sig fram överallt. Hon tröttnade på att ”hoppa omkring” i aerobicslokalerna. Ville prova på större utmaningar och följde med en kompis till Starfight Gym i Stockholm, där bland andra Paolo Roberto tränar.

– Boxercisen ger mer allsidig träning för hela kroppen, speciellt armar och mage. Mest positivt är att värken i knäna försvunnit, säger Jenny Jönsson som är studieledare i SSU i Stockholms län.

Jenny tränar ihop med killarna. Inte bara när det gäller skivstänger, armhävningar och situps, utan även med boxhandskar.

– Jag kan tänka mig att börja sparra mot andra tjejer. Det trodde jag aldrig för ett halvår sedan.

Jenny säger att hon alltid varit intresserad av boxning.

På sportbarer och hos kompisar kollar hon gärna på gamla fighter med Ali, Tyson och Roberto.

– Killarna tycker det är häftigt med tjejer som boxas. Pappa gillar boxning, men kanske inte att jag håller på. Mamma är inte alls glad åt min hobby.

Tomas Sjöman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN