Vulkansand kan bota din bakfylla

HÄLSA

Experterna tveksamma till medlet som säljs på nätet

Vulkansand – det kan vara nästa botemedel mot bakfylla.

Ett brittiskt företag vill genomföra kliniska experiment på mineralen – och säljer det redan på internet.

- Folk oroar sig för gifter i kroppen och så stoppar de i sig saker som man inte vet vad de innehåller, säger toxikologen Anders Glynn på Livsmedelsverket till aftonbladet.se.

Foto: Mats Fogeman
Bakfyllan bildas av de kemikalier som skapas när kroppen bryter ned alkoholen.

Det brittiska företaget försöker få fram de nästan fyra och en halv miljoner kronor för att genomföra tester och lansera mineralen som kommer från vulkaner. Medlet finns redan på internet och företaget lanserar det som ”ett naturligt sätt att rena kroppen”.

Används i industrin

Anders Glynn berättar att den typen av ämnen har en bra förmåga att absorbera organiska ämnen och att den därför används i industrin. Trots det är han inte imponerad.

- Det låter inget vidare. Problemet är att det passerar rakt genom mag- och tarmkanalen, medan ämnena den ska suga åt sig passerar genom blodet, säger han.

Ska suga upp gifter från spriten

Mineralen sägs absorbera toxinerna i alkoholen och företaget hävdar att den tidigare använts för att rena vatten, djurfoder och för att behandla de som strålskadades vid Tjernobyl. Nu säger doktor Kenneth Maule som utvecklat medicinen, till BBC, att om man tar sex kapslar i förväg så kan man kan dricka drygt fem stora starköl – utan att man får huvudvärk.

Anders Glynn ser dock ingen poäng med medlet om det ska tas i förväg.

- Den effekt jag ser i så fall är att det även absorberar alkoholen och att rusningseffekten minskar. Det är nog inte det man är ute efter.

Kan fungera

Bakfyllan bildas av de kemikalier som skapas när kroppen bryter ned alkoholen. Alkohol är dessutom urindrivande, vilket gör att man blir uttorkad, får huvudvärker och illamående. Enligt Guy Ratcliffe på den brittiska motsvarigheten till Läkemedelsverket låter medlet ”möjligen lovande”.

Han säger till BBC:

- Om den här kemikalien suger upp, som det påstås, de kemikalier som hänger samman med bakfylla kan jag tänka mig att det finns en potential för den här typen av kemikalier i framtiden.

Både Anders Glynn och Guy Ratcliffe konstaterar dock att några kliniska studier inte gjorts. Anders Glynn varnar dessutom:

Bryts i gruvor

- Det här pulvret bryts i vissa gruvor och man har sett att likande mineraler kan vara mer eller mindre naturliga förorenade av bly och till och med höga halter av dioxiner. Ska det stoppas i munnen måste tillverkaren ha enormt bra koll på vad det innehåller, säger han.

Om pillret fungerar som utlovat hjälper det dock bara mot bakfylla. Alla andra – och värre – sjukdomar och skador som alkoholen orsakar hjälper det inte mot.

Mattias Lundell