Gå dig smal

HÄLSA

Ta steget – maxa gången

Foto: Bli piggare, starkare och smalare med Kropp & Hälsas fyraveckorsprogram.

Efter två graviditeter var Madelene Boggs dröm att komma tillbaka i toppform. Med hjälp av personlige tränaren Björn Lindgrens maxade powerwalkprogram lyckades hon.

På 4 veckor stegade hon bort 5 centimeter runt midjan – och tappade 5 kilo! Så gjorde hon.

Resultatet kom på en gång! Att powergå visade sig vara otroligt effektivt – och roligt! Jag är positivt överraskad”, säger Madelene Bogg.

Madelene var i toppform och jobbade som spinninginstruktör som ung. Två tuffa graviditeter, som båda slutade med kejsarsnitt, fick henne ur spår. Nu, tre år efter sista förlossningen, känner hon sig taggad att komma tillbaka till sitt vältränade, hälsosamt kurviga jag.

På fyra veckor har hon kick-startat igång träningen igen – och tappat fem kilo! Det tack vare det smarta powerwalkprogram som träningsexperten Björn Lindgren satt ihop för Kropp & Hälsa. Björn Lindgren är personlig tränare och webbredaktör på tidningen Fitness magazine.

Snabbformar

Programmet har han spetsat med övningar längs med vägen som boostar konditionen och snabbformar lår och rumpa.

Sex dagar i veckan har Madelene powerwalkat, en timme per pass, med peppande musik i lurarna och pulsklocka på armen som farthållare.

– Pulsklockan var toppen! Du ser direkt när det är dags att öka på steget. Och så är det en riktig morot att följa hur konditionen förbättras, du vill verkligen ta i lite till.

Rätt teknik snabbt

Rätta tekniken fick hon snabbt in. Första veckan hann hon längre och längre på timmen. Sedan började hon gå i sand, grus och upp för långa backar för extra puls. Varje runda körde hon också ett set per övning som Björn lagt in i programmet: tio utfall, tio grodhopp och lika många sick-sack-hopp.

Mindre portioner

Samtidigt strök hon läsk och godis och tog mindre portioner av grillsäsongens lömska bearnaisser och potatissallader. Resultatet kom snabbt:

– Efter andra veckan kände jag hur kilona rasade. Bikinibyxorna satt löst och skärpet gick plötsligt att dra åt ett hål till. Totalt har jag tappat fem centimeter i midjan, berättar hon stolt.

Som småbarnsförälder kan det ibland kännas svårt att komma loss. Madelene var tydlig och förklarade i förväg för barnen att hon skulle försvinna ut en timme om dagen för att må bättre.

– Och det köpte de. Ibland följde sonen med på sin cykel och powerwalken blev jättehärlig mamma-son-tid.

Powerwalkpassen har lyft hela Madelens liv. Hon är mycket piggare och gladare. Tålamodet håller när barnens inte gör det. I dag orkar hon leka länge med dem – cykla, springa, busa – och ändå ha energi kvar när kvällen kommer. Och visst är hon stolt över sina nya, smalare former:

– Jag strålar! Det känns fantastiskt. Nu ska jag köpa nya kläder!

"Powerwalken fick oss i form"

“Plötsligt orkade jag springa!”

Foto: Madeleine Nyberg, 24.

Tredje dagen var konditionen igångkickad. Två veckor senare tog hon ett par utmanande joggingsteg – som bara blivit fler och fler.

– Jag hade dömt ut mig själv som inkapabel till kondition. Jag som aldrig lyckats ta mig runt en löpbana, som skolkat varenda gympalektion. Nu springer jag 20 minuter, lätt. För mig är det helt osannolikt! Powerwalken var perfekta sättet att starta från noll. Varje kväll, sex dagar i veckan, har Madeleine Nyberg gått ut och powergått sju kilometer. Och visst har det gett resultat!

– Jag orkar mycket, mycket mer, har gått ner ett kilo och omvandlat ytterligare ett par till nya muskler, säger hon nöjt.

Madeleine Nyberg, 24.

“Jag har fått fastare rumpa”

Foto: Johanna Wilkens, 25.

– Jag är imponerad! Jag trodde aldrig att skillnaden skulle bli så stor, säger Johanna Wilkens, van som har tränat mycket, hoppade på powerwalkprogrammet för att behålla formen genom sommarens alla grillfester.

– Kurvorna har blivit fastare, rumpan hårdare, midjan smalare och musklerna snyggt tonade och slanka. Dessutom har jag gått ner två kilo, trots att jag ätit precis allt jag velat.

Det är maxningen som hon tror gjort den stora skillnaden – alla grodhopp och utfall, plus att hon forcerat varende backe och trappa hon hittat bland Södermalms höjder.

– Jag blev snabbt starkare och tog tre steg i taget i trappor jag knappt orkat uppför tidigare.

– Jag kommer lätt att fortsätta powerwalka!

Johanna Wilkens, 25.

Powerwalkens alla plus

Ökad kondition Snyggare figur Säker träning Passar alla – oavsett ålder och storlek Höjer humöret Skyddar mot diabetes Ger klarare hy Ger bättre hållning Sänker stress Fastare kropp Sänker stress Billigt Starkare hjärta Skonsamt för ömma leder Förebygger osteoporos