Hon ger terapi – i hästsadeln

Av: 

Jessika Devert

Hälsa

Rid för bättre självförtroende

Att folk i alla tider har ridit för att det är skönt, avkopplande och förknippat med frihet är ingen nyhet. Men att rida för att bli en bättre chef, få bättre koordination och styrka eller för att få bättre självförtroende, är nog nytt för många. Hos Johanna Pechmann och hennes hästar får man öva dessa förmågor, via ridterapi.

Johanna Pechmann instruerar Hanna Bjartmar Reis.

Foto: stefan mattsson

Johanna Pechmann älskar hästar och har ridit ända sedan hon var liten. Hon utbildade sig till sjukgymnast och till ridterapeut och fick därmed möjlighet att kombinera yrkesrollen med sitt stora intresse. Det ledde till att hon sedan fyra år tillbaka driver Ridterapi Novalis utanför Järna. Det är en verksamhet med fyra terapihästar som hjälper människor med till exempel ms, utbrändhet eller autism.

– Jag såg att det fanns ett behov av ridterapi och eftersom jag hade utbildat min häst till terapihäst hade jag möjlighet att starta Ridterapi Novalis. Nu ger vi ungefär 150 ridterapier i månaden, säger hon.

Hjärnan minns rörelserna

Johanna delar in sin verksamhet i två olika delar, hippoterapi och läkepedagogisk ridning. Hippoterapi är sjukgymnastik med patienten sittande till häst. Hästen överför en stimulerande rörelseimpuls till patienten. Impulsen har mycket gemensamt med människans naturliga gångmönster och bäckenet rör sig som vid gång. Det leder bland annat till att harmonisera muskeltonusen i kroppen.

– Hjärnan registrerar och minns detta harmoniska rörelsemönster, och kan så småningom återskapa det, säger Johanna.

Den andra inriktningen är läkepedagogisk ridning och det handlar om att utveckla de sociala färdigheterna, den är alltså mer inriktad på psyket. Det passar också för dem som är utbrända, behöver få en målsättning i livet eller är deprimerade. Att få vara med hästarna, att rykta och kela med dem, är i sig stärkande.

Känna sig trygg

– Det första vi gör är att etablera en förtroendefull relation mellan patient och häst. Ofta kan patienten själv välja en häst, vilket bidrar till en positiv inställning, redan från början. Den inledande målsättningen handlar om att känna sig trygg i situationen, säger Johanna.

Sedan väljer Johanna olika hjälpmedel, som exempelvis vilken slags sadel som ska användas. Johanna har fyra olika hästar som alla har olika steglängd och storlek så att de ska täcka in alla terapeutiska behov.

Individuella behov

Så småningom bär det iväg ut, men det går lugnt och försiktigt. De flesta övningar sker när hästen skrittar och det kan vara rörelseövningar, andningsövningar eller att med hjälp av sitt kroppsspråk motivera hästen att svänga eller att gå sidosteg. Olika övningar ger olika effekter och används utifrån varje persons individuella behov. Varje patient hos Johanna har en egen målsättningsplan som sammanfattas i en rapport vid terminens slut.

Kärleksfull stämning

Men vad är det då som händer när man rider?

– Psykiskt och socialt ger relationen som utvecklas mellan häst och patient en varm och kärleksfull grundstämning, vilket är ett fantastiskt terapiklimat. Målsättningar som berör självförtroende, ansvarskänsla och simultanförmåga blir möjliga i samspelet med hästen. Läkepedagogisk ridning, passar för att utveckla tanke, känsla och vilja. Övningarna till häst handlar om beslutsamhet, konsekvens och mod berättar Johanna.

Fantastiska resultat

Ridterapin i Sverige är fortfarande i sin linda,

i Tyskland ligger man före på det här området, där är terapiformen väl etablerad. Johanna påpekar att tillsammans med andra terapier kan ridterapi fungera ännu bättre. Om man är utbränd kan man kombinera ridterapi med samtalsterapi och enligt Johanna få fantastiska resultat.

– De flesta blir faktiskt berörda av mina duktiga terapihästar, många förbluffas över ridterapins många möjligheter och de är glada över att ha hittat fram till en passande terapiform, säger hon.n

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert: