”För mig fungerade plattorna jättebra”

HÄLSA

Yvonnes fibromyalgivärk lindrades med den
nya uppfinningen

Foto: ”Varje dag är en kamp. Ibland undrar man om livet verkligen ska vara så här, men så kommer stunder då allt känns bättre. Det gäller att ta vara på dem”, förklarar Yvonne Holsten som lider av fibromyalgi. Hon tycker mycket blev bättre när hon fick prova smärtlindring med värmeplattor.

Små varma plattor. En lika enkel som genial metod mot smärta. Det visar en ännu opublicerad studie av fibromyalgipatienter på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– Musklerna slappnade av och jag sov mycket bättre, berättar Yvonne Holsten, 46.

Hon är en av 30 patienter som fått prova uppfinningen. En liten apparat med fyra värmeplattor som personen fäster direkt på huden på de punkter som värker mest.

– Jag satt med den på kvällarna. Det var så skönt! berättar Yvonne Holsten som har levt med värk sedan 1991.

Då blev hon påkörd bakifrån vid ett rödljus och fick en whiplashskada. Med åren spred sig värken från nacken och Yvonne fick allt ondare i höfter, knän och fötter.

– Jag tyckte själv det var lite knäppt och tänkte att jag kanske inbillade mig och försökte träna allt hårdare med de hantlar sjukgymnasten skaffat mot nackskadan, berättar hon.

Men det blev bara värre. Till slut hade hon ont överallt. Kände sig stelare än stelast, fick svårt med balansen och ramlade flera gånger.

Bröt ihop

– Jag önskade nästan jag hade brutit benet för att det skulle synas hur ont jag hade. Men värken syns ju inte. Till slut bröt jag ihop ...

Yvonne Holsten blev sjukskriven. Först 2007 fick hon diagnosen fibromyalgi.

En smärtsjukdom som gör personen extra känslig för smärta och sätter kroppens smärthämmande system ur spel.

Lära sig leva med smärta

– Det var blandade känslor, men jag fick äntligen en förklaring och fick gå ett program för att lära mig leva med sjukdomen, säger Yvonne.

Först handlade det om att göra upp med sitt gamla smärtfria liv.

Inse att det inte kommer tillbaka och i stället lära sig leva med smärtan.

Samtidigt blev hon erbjuden att testa den nya värmebehandlingen under tre veckor. Före och efter varje omgång skattade hon sin smärtgräns på en 10-gradig skala.

– Skillnaden var markant. För mig fungerade plattorna jättebra, bättre smärtlindring än med tens. Det hörde jag även från en annan kvinna i studien, säger Yvonne och förklarar hur musklerna mjuknade.

Vid fibromyalgi får smärtan musklerna att styvna vilket gör personen stel och öm. Många sover dåligt och blir trötta av den ständiga anspänningen.

Längtar till hösten

– När spänningarna släppte blev det lättare att somna och jag vaknade inte lika ofta. Så det var frustrerande att lämna tillbaka plattorna när studien var över, säger Yvonne Holsten och längtar till hösten.

Då tros apparaten finnas på marknaden. Lansering sker i samband med en internationell smärtkongress i Glasgow där resultaten från studien presenteras.

*Tens (transkutan elektrisk nervstimulering) en apparat som påminner om Thermosens, men i stället för värme avger plattorna en svag elektrisk ström.

Aj, aj aj – så klarar du en smärtsam vardag

Dra ner tempot.

Dela upp aktiviteter.

Schemalägg vilostunder.

Unna dig något gott, roligt eller skönt.

Tänk positivt! Det är inte farligt att ha ont.

Prioritera det du måste göra.

Träna lätt men ofta. Öka mängden långsamt. Det ökar din smärttålighet, minskar muskelspänning och rörelserädsla, ger dig bättre humör, sömn och gör att kroppen bildar morfinliknande endorfiner.

Bra träning: Promenader, cykling, vattengympa, ridning, gympa, stretching, styrketräning, yoga, qi gong, meditation.

Källa: SBU, Reumatikerförbundet, Karolinska Institutet

Främst kvinnor som drabbas

Fibromyalgi (FM) är en kronisk smärtsjukdom som cirka

175 000 svenskar lider av.

Det är i huvudsak kvinnor i åldern 25–60 år som drabbas.

Vanligast är värk och stelhet i muskler och leder, men många får även koncentrationssvårigheter, dåligt minne och sover dåligt. Nästan alla känner sig outhärdligt trötta.

Vad sjukdomen beror på vet ingen och botemedel saknas. All behandling handlar därför om att lindra och lära sig att hantera smärtan.

Caroline Hougner